USA süüdistab Hiina häkkereid koroonavaktsiini arendajate ründamises (1)

Copy
Häkkerid. Pilt on illustratiivne.
Häkkerid. Pilt on illustratiivne. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

USA justiitsministeerium süüdistas teisipäeval kahte Hiina häkkerit sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuvate ärisaladuste varguses firmadest kõikjal maailmas ning märkis, et kurikaelte viimatisteks sihtmärkideks olid koroonaviiruse vaktsiini arendavad ettevõtted.

Süüdistuse kohaselt olid häkkerid viimastel kuudel uurinud vaktsiine ja ravi arendavate firmade IT-süsteemide nõrku kohti.

Hiina häkkerid võtsid sihikule lisaks ka inimõiguslasi nii Ühendriikides kui Hongkongis, ütles asepeaprokurör riikliku julgeoleku alastes küsimustes John Demers.

Demersi sõnul töötasid häkkerid koostöös Hiina riigijulgeoleku ministeeriumiga.

Föderaalprokuröride sõnul ei varastanud häkkerid teavet mitte ainult enda tarbeks, vaid ka sellist teavet, mil oleks väärtus ka Hiina valitsuse silmis.

Süüdistused on usutavasti esimesed, mille puhul üks riik süüdistab välismaiseid häkkereid koroonaviirusega seotud teadusliku innovaatilisuse sihtmärgistamisega.

Samas on USA ja teiste lääneriikide luureagentuurid hoiatanud juba mitme kuu jooksul taolistest katsetest.

Eelmisel nädalal süüdistasid USA, Kanada ja Ühendkuningriigi võimud küberkurjategijate rühmitust, kel on seoses Vene luureametkondadega, katsetes rünnata haigusega seotud uurimisasutuste võrke.

«Hiina on nüüd asunud Venemaa, Iraani ja Põhja-Korea kõrvale ritta sellesse häbiväärsesse riikide klubisse, mis pakuvad varjupaika küberkurjategijatele vastutasuks selle eest, end need kurjategijad oleksid valves ja teeksid tööd riigi hüvanguks, kes on siin, et toita Hiina kompartei kustutamatut näljga Ameerika ja muude mitte-Hiina ettevõtete raskesti välja teenitud intellektuaalse omandi järele, sealhulgas COVID-19 uurimistöö järele,» ütles Demers avalduses.

Esialgu ei ole teada, et häkkeritel oleks õnnestunud saada enda valdusse mingeid COVID-19 uuringuid.

Prokuröride kohaselt viisid süüalused jaanuaris läbi katsereide Massachusettsi osariigis asuva biotehnoloogia firma arvutivõrku ning ühte Marylandi firma võrku, vaid vähem kui nädal pärast seda, kui viimane tunnistas sarnase uurimistöö tegemist.

Süüdistused esitati varem juulis Washingtoni osariigi föderaalkohtusse, ent juhtum avati alles teisipäeval.

The Associated Press saatis elektronkirja Hiina suursaatkonnale pealinnas Washingtonis, paludes olukorda kübersüüdistuste valguses kommenteerida. Hiina saatkond ei ole veel vastanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles