Ajakirjanik: leedukad võtsid Riia sündmustest eeskuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Vilniuses.
Rahutused Vilniuses. Foto: 15min.lt

Portaali 15 min.lt ajakirjaniku Žilvinas Pekarskase sõnul võtsid leedukad Riia sündmustest eeskuju. Inimesed on tema sõnul harjunud hea eluga ja majanduskriis on osutunud nende jaoks šokiks.



Rahumeelne meeleavaldus Vilniuse kesklinnas asuva parlamendihoone ees kasvas üle katseks vallutada rahvasaadikute istungi toimumiskoht. Miiting algas täna kell 12. Väljakule tulnud inimesed nõudsid võimuesindajaid, et arutada nendega igapäevaseid probleeme, rääkis venekeelsele Postimees.ee'le portaali 15 min.lt ajakirjanik Žilvinas Pekarskas.

Kui parlamendihoone juures püüdsid võimud edutult rahvaga suhelda, siis valitsushoonest ei tulnud raevutseva rahva hulka mitte keegi. Lõpuks kasvasid inimestel emotsioonid üle pea ning käiku läksid lähedalasuvast kauplusest soetatud kanamunad. Lisaks lendasid seimi pihta lumepallid, jääkamakad ja kivid. Pekarskase sõnul tuli parlamendihoone suunas isegi kaks lasku.

Ajakirjanik märkis, et demonstrantide seas on palju purjus inimesi. Samas kogunesid väljakule tema sõnul täiesti erinevad inimesed - leedukad ja venelased, noored ja keskealised. Silma jäi ka skinheadide grupp.

Pekarskase hinnangul provotseeris inimesi massirahutustele olukord riigis. Vaatamata raskele majanduslikule olukorrale tõstsid võimud makse ega kiirusta enda palkade vähendamisega.

Lisaks sellele toimusid mõned kuud tagasi parlamendivalimised, mis, vastu rahva ootusi, ei toonud kaasa positiivseid muutusi.

«Inimesed elasid kuni sügiseni hästi ega tunnetanud kriisi. Kuid kui kriis andis endast märku täiel jõul, said nad šoki. Tõsteti makse,» rääkis Pekarskas.

Ajakirjanik arvab, et rahutuste alguses mängisid olulist rolli Riia sündmused. Tema sõnul näitasid lätlased eeskuju ja kuna Lätis polnud taolisi massilisi proteste olnud alates 90ndatest, võttis rahvas kinni ideest tulla tänavale ja väljendada oma rahulolematust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles