Chicagos sai matustel puhkenud tulevahetuses 14 inimest haavata (3)

Copy
Sündmuskoht.
Sündmuskoht. Foto: AFP/SCANPIX

USA-s Chicagos teisipäeval matuste ajal puhkenud tulevahetuses sai 14 inimest haavata. Vahejuhtum leidis aset, kui ühest sõidukist avati matuseliste pihta tuli.

«Seepeale tulistasid matuselised ka vastu,» ütles Chicago asepolitseiülem Eric Carter ajakirjanikele. Carter ei täpsustanud 14 teisipäevases vahejuhtumis haavata saanu vigastuste tõsidust.

Tulistamised on sel suvel muutunud hirmutavalt uueks normaalsuseks kõikjal Ühendriikides. Ainuüksi Chicagos tulistati läinud nädalavahetusel 63 inimest, kellest 12 sai surma, selgub kohalikust meediast.

Vägivaldsed rahutused, mis vallandusid Ühendriikides pärast afroameeriklase George Floydi surma maikuus Minneapolises, on ajendanud Trumpi kasutama kriitikute sõnul ebaproportsionaalset jõudu mitmes linnas, kus on võimul demokraadid.

Seni on põhjenduseks toodud rassismivastaste meeleavalduste mahasurumist, kuid Trump on ähvardanud saata senisest veelgi enam lahingvormis korrakaitsjaid linnadesse.

Nii näiteks saatis sisejulgeolekuministeerium piirivalve politseiametnikke ja föderaalagente, kellest paljud olid ka lahingvormis, läinud nädalal Oregoni osariiki Portlandisse. Trump ütles, et võib sama teha ka teiste demokraatide juhitavate linnadega nagu Chicago ja New York.

Ministeerium valmistus teadete kohaselt saatma 150 omakaitseväelast Chicagosse pärast seda, kui politsei kähmles meeleavaldajatega, kes püüdsid maha tõmmata Christoph Kolumbuse kuju. 

Trump nimetas sammu vajalikuks ning ütles isegi, et Chicago on hullem kui Afganistan.

President on maininud ka Philadelphia, Detroiti, Baltimore'i ja Oaklandit kui võimalikke järgmisi linnasid, kuhu föderaalagente saata.

Esmaspäeval saatsid kuue suurlinna – Atlanta, Washingtoni, Seattle'i, Chicago, Portlandi ja Kansas City – linnapead sisejulgeolekuministeeriumile ja peaprokurör Bill Barrile ühiskirja, milles märkisid, et kutsumata omakaitseüksuste saatmine on põhiseaduse vastane tegevus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles