Saksamaal muutub üha aktiivsemaks tapmisähvardusi tegev neonatsirühmitus. Hirmu, et ähvardused võidakse ühel päeval ellu viia, suurendab rühmituse nimi - NSU 2.0, mis toob sakslasteni kõhedad mälestused riiki aastate eest raputanud mõrvade lainest.

Nimelt viitab lühend NSU 2.0, justkui oleks tegemist neonatsirühmituse Natsionaalsotsialistlik Põrandaalune (NSU) järglasega. Aastatel 2000–2007 tapsid NSU liikmed Uwe Mundlos ja Uwe Böhnhardt rassistlikel motiividel kaheksa türgi päritolu immigranti, kreeklase ja sakslannast politseiniku. Neid aitas kuritegude toimepanekul meeste elukaaslane Beate Zschäpe, kes 2018. aastal selle teo eest eluks ajaks vangi mõisteti.

Meeste üle kohut ei peetud, sest nad on surnud. 2011. aasta 4. novembril röövisid nad panka ja politseil õnnestus neid jälitada peidukohaks valitud haagiseni. Kuigi mehed olid relvastatud ja võinuks politseile vastu hakata, leiti nad haagisest surnuna. Arvatakse, et Mundlos lasi esmalt maha Böhnhardti ja seejärel enda.

Viimase kahe aasta jooksul on NSU järglaseks peetav rühmitus NSU 2.0 välja saatnud vähemalt 69 ähvarduskirja, teatas sel nädalal Hesseni liidumaa kriminaalamet. 

Kommentaarid (1)
Copy