Alaskat tabas võimas maavärin

Copy
Alaska poolsaare lähistel leidis aset võimas maavärin magnituudiga 7,8.
Alaska poolsaare lähistel leidis aset võimas maavärin magnituudiga 7,8. Foto: USGS HANDOUT/EPA/SCanpix

Alaska poolsaare lähistel leidis aset võimas maavärin magnituudiga 7,8.

Maa värises madalal merepinna all kohaliku aja järgi teisipäeva hilisõhtul kell 22.12, Eesti aja järgi kolmapäeva hommikul kell 9.12, mistõttu andis SA geoloogiateenistus (USGS) epitsentrist 300 kilomeetri raadiuses hiidlaine ohu hoiatuse.

Mõni tund hiljem tsunamihoiatus tühistati.

Tõuke epitsenter asus osariigi suurimast linnast Anchorage'ist umbes 800 kilomeetri kaugusel edelas ning raskesti ligipääsetavast asustusest Perryville'ist sadakonna kilomeetri kaugusel kagus, teatas USGS.

Kodiaki linnas lahkusid hiidlaine hirmus kodudest tuhanded inimesed, teatas politseinik Daniel Blizzard uudistekanalile 11 KTVA News.

«Inimesed on üsna mures, arvestades, et maavärin oli nii tugev ja nii lähedal Kodiaki linnale,» sõnas Blizzard. «Viimase maavärina korral hiidlaine ei saabunud. Sel korral pole me kindlad, kas see tuleb või mitte, aga valmistume.»

«Maavärina esialgseid parameetreid arvesse võttes on ohtlikud hiidlained võimalikud rannikul, mis paiknevad maavärina epitsentrist 300 kilomeetri raadiuses,» hoiatas Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus PTWC.

Tsunamihoiatus jõustus Alaska poolsaarele ja Alaska lõunapoolsele rannikule. Kui hiljem nähti rannale saabumas vaid väikesi laineid, tsunamihoiatus tühistati.

Maavärinat oli tunda sadade kilomeetrite kaugusel.

«Voodi ja kardinad liikusid. Tundus, nagu see maavärin oleks kestnud väga kaua,» ütles epitsentrist umbes 650 kilomeetri kaugusel asuva Alaska linna Homeri elanik maavärinaid jälgival veebiküljel msc-csem.org.

Alaska jääb seismiliselt aktiivsesse Vaikse ookeani niinimetatud tulerõngasse, kus maavärinad on sagedased ning kus võib esineda ka hiidlaineohtu.

Alaskat tabas 1964. aasta märtsis ülivõimas maavärin magnituudiga 9,2, mis on võimsaim Põhja-Ameerikas registreeritud maavärin. See tõi endaga kaasa ulatuslikke purustusi Anchorage'is ja vallandas hiidlaine, mis tekitas kahjustusi Alaska lahe rannikualadel, aga ka USA läänerannikul ning Hawaii saartel.

Maavärina ja tekkinud hiidlaine tõttu suri enam kui 250 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles