Leedu poliitkud kutsuvad EL-i üles Valgevenele sanktsioone kehtestama

BNS
Copy
Noored meeleavaldajad Minskis, kus opositsiooni presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja pidas 19. juulil oma valimiskampaania kogunemise.
Noored meeleavaldajad Minskis, kus opositsiooni presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja pidas 19. juulil oma valimiskampaania kogunemise. Foto: EPA/Scanpix

Rühm Leedu seimi liikmeid ja Euroopa Parlamendi Leedu saadikuid kutsus kolmapäeval üles kehtestama Euroopa Liidu sanktsioone Valgevene võimu esindajatele, kes vastutavad presidendivalimiste künnisel opositsiooni ja meedia represseerimise eest. 

Pöördumisele kirjutasid alla selle algatanud opositsioonijuht konservatiiv Gabrielius Landsbergis, seimi Euroopa ja väliskomisjoni esimehed Gediminas Kirkilas ja Juozas Bernatonis, liberaalide juht ja veel mitu seimi ja Euroopa Parlamendi liiget.

«Tuleb viivitamatult näidata kogu EL-i selget seisukohta, sest Aleksandr Lukašenko jõhkra autoritaarse süsteemi tegevust ei saa sallida,» seisis EL-i asutstele saadetud kirjas.

«Kutsume üles sanktsioonide taastamisele režiimi ja isikute suhtes, kes vastutavad Valgevene elanike represseerimise eest, kahjustavad valimiste demokraatliku iseloomu, sekkuvad demokraatlikesse protsessidesse ja poliitilise võistluse protsessi, sealhulgas osalevad valimiskelmuses, mis on EL-i kesksete põhimõtete ja väärtuste rikkumine,» seisis pöördumises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles