Austraalia tudeng läheb kliimamuutuse pärast valitsuse vastu kohtusse

Copy
Austraalia maastikupõleng veebruari alguses.
Austraalia maastikupõleng veebruari alguses. Foto: AP/Scanpix

Austraalia üliõpilane Kathleen O'Donnell astus pretsedenditu sammu, kui kaebas valitsuse kohtusse, kuna see ei teavitanud riigivõlakirju välja andes investoreid kliimamuutusega seotud ohtudest.

Kolmapäeval föderaalkohtule esitatud hagis väidetakse, et valitsuse vastus kliimamuutusele mõjutab oluliselt Austraalia majandust ja mainet, ning investoreid tulnuks neist ohtudest teavitada, ütles Sydney firma Equity Generation Lawyers avalduses.

Advokaatide sõnul on tegu esimese omalaadse kohtuprotsessiga. Kollektiivse hagi peahageja on Austraalia riigi võlakirju omav 23-aastane tudeng O'Donnell.

Austraaliat tabasid sel aastal eriti laastavad metsapõlengud, milles hukkus üle 30 inimese ja miljardeid loomi.

Teadlaste sõnul teeb kliimamuutus Austraalia põlenguhooaja pikemaks ja rängemaks ning tulekahjud jõuavad ka piirkondadesse, kus neid ei ole varem olnud.

O'Donnell kasvas üles Victoria osariigi maapiirkonnas, mida põlengud on korduvalt laastanud.

«Austraalia mainele avaldab mõju valitsuse tahtmatus vähendada fossiilkütuste tootmist ja vähese süsinikuheitega majandusele üleminekuks usaldusväärse plaani puutumine,» ütlesid O'Donnelli advokaadid.

«Usaldusväärse poliitika puudumine läheb äkilise ja korrapäratu ülemineku puhul majandusele väga kulukaks.»

Taastuvenergia moodustas 2018. aastal vaid kuus protsenti Austraalia energiaallikatest ning riik on üks suuremaid fossiilkütuste eksportijaid maailmas.

Konservatiivne valitsus kinnitab aga, et riik tuleb toime Pariisi kliimaleppe eesmärkide täitmisega ning kärbib CO2 heidet 2030. aastaks 26-28 protsendi võrra 2005. aasta tasemest.

Austraalia reservpanga andmetel on riik andnud välja rohkem kui 600 miljardi Austraalia dollari (371 miljardi euro) väärtuses võlakirju.

O'Donnell taotleb kohtult tõkendit, et Austraalia ei saaks anda välja võlakirju investoreid kliimamuutuse eest hoiatamata.

Advokaatide sõnul on see maailmas esimene hagi, kus kliimamuutust käsitletakse riigivõlakirjaturgu ohustava materiaalse riskina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles