Belgias on Covid-19 nakkusjuhtumite arv taas kiiresti tõusmas

Copy
Kaitsemaskides turistid Belgias Brugges.
Kaitsemaskides turistid Belgias Brugges. Foto: ROBINUtrecht/SIPA / Scanpix

Belgias on pärast mitmete piirangute leevendamist tõusnud uute Covid-19 nakkusjuhtumite arv ohtlikult kõrgele tasemele, teatasid ametnikud kolmapäeval ja hoiatasid, et võimalik on viiruse teise laine teke.

Belgia riiklik julgeolekunõukogu koguneb neljapäeval ning võib otsustada järgmise tavapärasesse majandus- ja ühiskondlikku ellu naasmise sammu edasilükkamise.

Juba kolmapäevasel briifingul kutsusid ametnikud elanikke üles järgima hoolikamalt sotsiaalsest distantsist kinnipidamise reegleid ning tihedamini käsi pesema.

«On väga oluline, et teeme selle lumepalli peatamiseks koostööd, enne kui see laviiniks muutub,» ütles Covid-19 küsimuste föderaalne kõneisik Boudewijn Catry.

«Olukord pole väljapääsmatu, saame veel sündmuste käiku muuta, kuid peame tegutsema kiiresti.»

Catry asendab senist kõneisikut Yves van Laethemi, kes pärast kokkupuudet koroonaviiruse kandjaga vabatahtlikku karantiini läks.

Belgias oli aasta algul üks Euroopa hullemaid per capita viirusepuhanguid, kuid koostöös oma naabritega suudeti see kontrolli alla saada.

Kuid praegu on nakatunute arv taas tõusuteel. Möödunud nädala keskmine ööpäevane uute nakkusjuhtumite arv oli 184, mis on 89 protsendi võrra enam sellele eelnevast seitsmest päevast.

Suurem osa uutest nakatunutest on aktiivse elanikkonna hulka kuuluvad 20-59-aastased inimesed, ütles Catry. Kuid sellele vaatamata tõuseb ka haiglaravi vajavate tõsiste haigusjuhtumite arv.

«Möödunud nädalal oli päevas keskmiselt 12 uut haiglaravi patsienti, nädalal enne seda 9,7 patsienti päevas. Seda tõusu oli oodata. See näitaja kajastab uute nakatumiste arvu kahe-kolmenädalase viiteajaga.»

Pandeemia algusest alates on Belgias tuvastatud 64 258 nakkusjuhtu ning 9805 inimest on viiruse tagajärjel surnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles