Uus Prantsuse siseminister sattus vägistamissüüdistuse tõttu protestide sihtmärgiks

Copy
Prantsuse naisõiguslased protestimas Gerard Darmanini määramise vastu siseministriks.
Prantsuse naisõiguslased protestimas Gerard Darmanini määramise vastu siseministriks. Foto: KONRAD K./SIPA / Scanpix

Uue Prantsuse siseministri Gérald Darmanini esimesed kaks töönädalat on möödunud rahutult, sest rahvas küsib, kas vägistamissüüdistusega uurimise alla antud mees sobib ikka tipp-politseinikuks.

37-aastane Darmanin nimetati ametisse 6. juulil ja kohe puhkesid protestid, mis ei näita veel nüüdki vaibumise märke. Naisõiguslased on piketeerinud kõigil ministri senistel avalikel esinemistel.

Naine nimega Sophie Patterson-Spatz süüdistab vastset ministrit, et too vägistas ta 2009. aastal, kui naine palus temalt kui parempoolse erakonna UMP õigusnõunikult abi karistusregistrist kustutamiseks.

Darmanini väitel oli tal naisega vahekord poolte nõusolekul.

Prantsusmaa uus siseminister Gérald Darmanin
Prantsusmaa uus siseminister Gérald Darmanin Foto: THOMAS SAMSON/AFP/SCANPIX

Kohtud on süüdistusest juba mitmel korral loobunud, aga juunis andis Pariisi apellatsioonikohus Patterson-Spatzi palvel käsu asja uuesti uurida.

Darmanini edutamine siseministriks vaid paar nädalat pärast kohtu otsust tõi kaasa pahameeletormi, mis näis üllatavat nii valitsust kui president Emmanuel Macroni tsentristlikku parteid.

Nad on kaitsnud ministrit süütuse presumptsiooni väitega.

Macron seletas Prantsuse televisioonile, et tal on Darmaniniga usalduslikud suhted.

Üks presidendi meeskonna liige õigustas Darmanini ministriks nimetamist sõnadega, et kriminaalasi «liigub õiges suunas ega kujuta endast takistust» kahtlusaluse ametikõrgendusele.

Darmanin ise kurdab «inimjahi» üle ja ta kaebas ühele piirkondlikule lehele, et alusetult süüdistatud inimesel on raske oma vanematele seletada, mis juhtus, sest ta elas tõepoolest «noore mehe elu».

Patterson-Spatz süüdistab Darmanini ka seksuaalses ahistamises ja võimu kuritarvitamises.

Kriitikud leiavad, et kui Darmanin isegi kohtus süüst vabastatakse, jääb talle ikka külge plekk, mis teeb ta siseministriametisse kõlbmatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles