Tšiili senat kiidab ilmselt heaks pensionireformi

Copy
Miljonid tšiillased ootavad senatilt heakskiitu opositsiooni esitatud seaduseelnõule, mis lubaks neil oma pensionifondist võtta koroonaviiruse mõjude leevendamiseks kuni 10 protsenti.
Miljonid tšiillased ootavad senatilt heakskiitu opositsiooni esitatud seaduseelnõule, mis lubaks neil oma pensionifondist võtta koroonaviiruse mõjude leevendamiseks kuni 10 protsenti. Foto: AP/Scanpix

Tšiili senat hääletab kolmapäeva õhtul seadusmuudatuse eelnõu üle, millega võimaldatakse kodanikel võtta oma pensionirahast välja kuni kümme protsenti, mis aitaks leevendada koroonaviirusest tekkinud kahju.

Pärast senati tõenäolist läbimist liigub eelnõu parlamendi alamkotta ehk saadikutekotta, mis on selle juba heaks kiitnud, kuid millel on veel viimane ja otsustav hääleõigus.

Vastset seaduseelnõu vastustab president Sebastián Piñera valitsus, ent sel on mitme valitsuskoalitsiooni kuuluva senaatori toetus.

Paljud inimesed on näinud pensioni alanemist alla miinimumpalga 301 000 peeso (350 eurot), samas on seadus lubanud neile tagada pensioni 70 protsenti nende viimasest palgast.

Kui saadikutekoda eelmisel nädalal eelnõule oma heakskiidu andis, võis kuulda pottide ja pannide kolistamist kõikjal üle riigi – tegemist on Ladina-Ameerikale omase laialdaselt levinud viisiga näidata üles nii protesti millegi vastu kui ka millegi tähistamist.

Kui seadus jõustub, on 10,9 miljonil inimesel võimalus võtta oma pensionifondist välja kuni 4,3 miljonit peesot (umbes 5000 eurot).

Sarnane meede viidi ellu Peruus maikuus, kui sajad tuhanded inimesed võtsid veidi väiksemas maksimaalses mahus summasid välja oma pensionifondidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles