USA esindajatekoda kiitis heaks Konföderatsiooni kujude kõrvaldamise

BNS
Copy
Konföderatsiooni lipp.
Konföderatsiooni lipp. Foto: WIN MCNAMEE/AFP

USA Kongressi esindajatekoda kiitis kolmapäeval heaks 19. sajandil Konföderatsiooni teenistuses olnud inimeste kujude eemaldamise Washingtoni Kapitooliumi künkalt. 

Kuigi demokraatide enamusega esindajatekojas toetas meedet parteideüleselt 305 kongresmeni ja vastu oli 113, vajab see endiselt vabariiklaste kontrolli all oleva senati kinnitust. 

Seadusena jõustumiseks peab selle allkirjastama ka president Donald Trump, kes vastustab jõuliselt ajalooliste monumentide mahavõtmist. 

Eelnõu näeb ette kõrvaldada Kongressi asukohast Kapitooliumilt vabatahtlikult Konföderatsiooni poolel teeninud inimeste ausambad.

Aastail 1861-65 peetud kodusõjas püüdsid orjanduse kaotamise vastu olnud lõunaosariigid Unioonist lahku lüüa ja omaette riigi moodustada. 

Esindajatekoja heakskiidu saanud eelnõu näeb ette ka orjandust või valgete ülemvõimu toetanud kolme mehe kuju kõrvaldamist.

Aktivistid ja paljud afroameeriklased näevad Konföderatsiooni lahingulippudes ja monumentides rassismi sümboleid, samas kui teiste, eelkõige valgete lõunaosariiklaste jaoks sümboliseerivad need ajaloolist pärandit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles