Uuring: suurte koroonapuhangute ärahoidmiseks on kolm lihtsat viisi (1)

Postimees
Copy
Teadlased usuvad, et näomaski kandmine on üks kolmest lihtsast viisist viiruse levikut tõkestada. Sel nädalal kutsus maskikandmisele üles ka varem sel teemal tõrksust välja näidanud Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Teadlased usuvad, et näomaski kandmine on üks kolmest lihtsast viisist viiruse levikut tõkestada. Sel nädalal kutsus maskikandmisele üles ka varem sel teemal tõrksust välja näidanud Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kui inimesed peseksid sageli käsi, kannaksid näomaske ja hoiaksid sotsiaalset vahemaad, oleks võimalik ära hoida peaagu kõik viiruskolded, selgus ajakirjas PLoS Medicine avaldatud värskest uuringust. 

Tegemist tundub tänaseks juba niivõrd lihtsakoelise tõdemusega, aga sellest hoolimata pole paljudes maailma riikides kehtestatud kohustust avalikes kohtades näomaski kanda, samuti eiravad inimesed sotsiaalse vahemaa hoidmise nõudeid ja põhjalikku kätepesu on keeruline kontrollida.

Samuti suhtutakse endiselt kõhklusega sellesse, et vaid need lihtsad tegevused - näomaski kandmine, käte pesemine ja sotsiaalse vahemaa hoidmine - aitaksid hoida ära suured viiruspuhangud ilma, et inimestel tuleks peituda koduseinte vahele ja sulgeda tuleks toidukohad, kauplused ning teised avalikud paigad.

Värske uuringu autorid aga kinnitavad, et olukorras, kus koroonaviiruse vaktsiini pole veel loodud, aitaksid need lihtsad meetodid tõepoolest ära hoida suured viiruspuhangud.

«SARS-CoV-2 ei põhjusta suurt viiruspuhangut riigis, kus 90 protsenti elanikkonnast harjub käsi pesema ja hoiab sotsiaalset vahemaad,» kirjutasid uuringu autorid.

«Kui saavutame teatud mahus nende lihtsate meetmete [näomaskide kandmise ja sotsiaalse vahemaa hoidmise] rakendamise, ütlevad meie mudelid, et sellel on täpselt sama tõhus mõju kui ühiskondade sulgemisel,» sõnas hiljuti Valge Maja koroonaviiruse töögrupi liige Brett Giroir. 

«Need lihtsad tegevused võivad tõesti aidata viiruspuhangule punkti panna ilma, et peaksime täielikult oma kogukonnad sulgema.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles