Saksamaa linnad on hädas koroonaviiruse ohust hoolimata tänavatele pidutsema kogunevate noortega. Mitmes linnas on kokkupõrked pidutsejate ja politseinike vahel võtnud mässu mõõtmed, linnavõimud näevad osaliselt süüd vägivallale kalduvatel migratsioonitaustaga noormeestel.

Viimati läks linnatänaval ebaseaduslikult peetud pidu üle käte Hesseni liidumaal Frankfurdis, kus kokkupõrgetes piduliste ja politseinike vahel sai vigastada viis korrakaitsjat. Vahistati 39 inimest.

Uudisteagenturi DPA teatel pidutses läinud laupäeva õhtupoolikul linna ooperimaja ees umbes 3000 inimest. Umbes kell üks öösel asendus peomeeleolu äkki agressiivsusega, kirjeldas Frankfurdi politseiülem Gerhard Bereswill ajakirjanikele. Kell kolm öösel puhkes platsil asuva purskkaevu lähedal tulekahju.

Kuna üks pidutsejatest kukkus ja jäi pikemaks ajaks maha lebama, tuli politseinikel sekkuda. See aga ärritas pidulisi, kes asusid korrakaitsjaid ründama. Politseinike suunas loobiti pudeleid, paljud kõrvalviibijad samal ajal aga plaksutasid.

Politsei tõdes, et rohkem kui pooled Frankfurdis mässanud noortest olid migrantsioonitaustaga, vahendas Deutsche Welle.

Paari nädala eest läks olukord eriti teravaks Stuttgartis, kus mässavad noortekambad lõhkusid kaupluste aknaid, autosid ja viskasid kive neid korrale kutsuma tulnud politseinike pihta. Juhtunuga seoses vahistati 20 inimest, viga sai vähemalt 19 politseinikku.

Sel nädalal saatsid kolm Baden-Württembergi liidumaa linnade meeri  mureliku kirja liidumaa peaministrile Winfried Kretschmannile ja liidumaa siseministrile Thomas Stroblile. Kirjas kurtsid nad noortegruppide agressiivsuse üle ja kutsusid üles olukorda kiiresti lahendama. 

Kuigi praegu on tänavatele kogunemine ja seal mässamine eriti problemaatiline kroonaviiruse ohu tõttu, on noortekambad Stuttgartis valmistanud muret juba mitu aastat, kirjutas Die Welt. Seejuures viitavad meerid, et probleemiks on põgenikest mehed.

«Põgenike seas on väike grupp noori mehi, kes on valmis kasutama vägivalda ja kes avalikus ruumis domineerivad,» kirjutasid linnajuhid. Nad lisasid, et põgenikest noored on aegajalt seotud füüsilise vägivallaga, ka seksuaalsete rünnakutega. Igal keskmise suurusega linnal Saksamaa edelaosas on probleeme mittelõimunud, noorte, põgenikest meestega, märkis kirja näinud Die Welt.

Kommentaarid (31)
Copy