Saksamaal mõisteti süüdi 93-aastane endine koonduslaagri valvur (17)

Copy
Hamburgi kohus leidis, et 93-aastane Bruno Dey on kaasosaline Teise maailmasõja ajal sooritatud inimsusevastastes kuritegudes.
Hamburgi kohus leidis, et 93-aastane Bruno Dey on kaasosaline Teise maailmasõja ajal sooritatud inimsusevastastes kuritegudes. Foto: Daniel Bockwoldt/AFP/Scanpix

Hamburgi kohus määras 93-aastasele endisele natside koonduslaagri valvurile kaheaastase tingimisi karistuse, leides, et ta on kaasosaline Teise maailmasõja ajal sooritatud inimsusevastastes kuritegudes.

Bruno Dey mõisteti süüdi tema rolli eest 5230 inimese tapmises, kui ta teenis teismelisena SSi valvurina Stutthofi laagris toonase Danzigi, nüüdse Gdański lähedal Poolas. Tegemist võib olla ühe viimase natsi vangivalvureid puudutava kohtuasjaga.

«Kuidas te suutsite nende õudustega harjuda?» küsis kohtunik Anne Meier-Göring 93-aastaselt endiselt valvurilt. Kohtunik ütles, et Dey aitas «inimesi dehumaniseerida ja neid numbriteks muuta».

«Sa näed end endiselt pelga kõrvaltvaatajana, kuid tegelikult olid sa selle inimese loodud põrgu kaasosaline,» ütles ta kohtualusele karistust määrates.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles