Austraalia tõrjus Hiina territoriaalseid pretensioone Lõuna-Hiina merel (3)

Copy
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan ja USS Nimitz koos saatelaevadega Lõuna-Hiina merel. Foto on illustratiivne.
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan ja USS Nimitz koos saatelaevadega Lõuna-Hiina merel. Foto on illustratiivne. Foto: EPA / Scanpix

Austraalia tõrjus ÜRO-le tehtud ametlikus deklaratsioonis Pekingi territoriaalseid pretensioone Lõuna-Hiina merel, võttes eskaleeruvas vaidluses Washingtoni poole.

Austraalia teatas neljapäeval tehtud avalduses, et Hiina pretensioonidel, sealhulgas need, mis puudutavad tehissaarte rajamist, pole õiguslikku alust.

«Austraalia tõrjub Hiina väidet »ajaloolisele õigusele« või »merendusõigustele ja -huvidele«, mis on paika pandud »pika ajaloolise praktika vältel« Lõuna-Hiina merel,» öeldi deklaratsioonis.

«Pole õiguslikku alust, mil Hiina võiks tõmmata lähtejooni, mis ühendavad kaugemaid erijooni või »saaregruppe« Lõuna-Hiina merel,» teatas Austraalia.

Deklaratsioon esitati pärast seda, kui USA välisminister Mike Pompeo kuulutas Pekingi pretensioonid Lõuna-Hiina mere territooriumidele ja ressurssidele ebaseaduslikuks, toetades seeläbi Kagu-Aasia riikide huvisid.

Pekingi väitel kuulub talle pea kogu Lõuna-Hiina meri, vastavalt niinimetatud üheksa kriipsu joonele, mis on 1940. aastate kaartidelt pärinev ebamäärane eristusjoon.

Austraalia tegi deklaratsiooni enne iga-aastaseid kõnelusi Austraalia ja USA vahel, mille raames väisavad ministrid esimest korda alates piiride sulgemisest koroonaviiruse tõttu Washingtoni.

Kohtumine tuleb «üliolulisel ajal» ning on oluline, et seda peetaks näost näkku, ütlesid välisminister Marise Payne ja kaitseminister Linda Reynolds laupäeval.

USA-Hiina suhted on viimastel kuudel järsult halvenenud, seda eriti kaubandusvaidluste, koroonaviiruse pandeemia ja Hongkongi tõttu.

Peking käskis reedel sulgeda USA konsulaadi Chengdus, vastusena Hiina Houstoni konsulaadi sulgemisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles