Türgis avaldasid naised meelt vägivallavastase konventsiooni toetuseks

Copy
Türgi naised protestimas.
Türgi naised protestimas. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Türgis kogunesid naised pühapäeval tänavaile toetama  naistevastase vägivalla lepingut, sest kardetakse, et Ankara võib Poola kombel lepingust taganeda.

Ametlikust statistikast ilmneb, et naiste tapmised on riigis viimastel aastatel sagenemas. Sel kuul langes mõrva ohvriks tudeng Pinar Gültekin.

Kardetakse, et Türgi võib taganeda Istanbuli konventsioonist, mille Ankara ratifitseeris aastal 2012. Kõnealne konventsioon on maailma esimene siduv instrument võitluses naiste vastu suunatud vägivallaga abielusisesest vägistamisest kuni naiste suguelundite moonutamiseni.

Valitseva erakonna aseesimees Numan Kurtulmuş nimetas juuli algul leppe allkirjastamist valeks ning pakkus, et Türgi võib sellest taganeda.

Pühapäeval kogunesid Ankara politseinikest pungil parki kümned naised lepingu toetuseks meelt avaldama.

«Kui see konventsioon meilt ära võetakse, jäävad kõik naised üksi,» ütles AFP-le vabaühenduse Ankara Naiste Platvorm liige Cansu Ertaş. «Riik tõrjub talle pandud vastutust" naiste kaitsmisel,» lisas ta.

Istanbulis ei lastud naistel kohaliku meedia teatel parki siseneda ning seejärel otsustasid kümned naised kõndida Beşiktaşi linnaosa tänavatel.

Internetti postitatud videos näeb neid hüüdmas: «me ei lahku tänavatelt ega väljakutelt». 

Türgi naisõigusaktivistide sõnul võis Türgi konventsiooni ratifitseerida ning võtta naiste kaitsmiseks vastu seaduse 6284, kuid seda ei rakendata korralikult ning naised kannatavad vägivalda endiste partnerite, abikaasade või sugulaste käe läbi.

Gültekini mõrvas väidetavalt tema endine poiss-sõber ning selle tulemusel nõuavad naised riigilt suuremat kaitset.

Inimõiguste rühmituse «Platvorm peatame naiste mõrvad» andmetel tapsid mehed 2020. aasta esimeses pooles 146 naist.

Mullu tapeti rühmituse andmetel 474 naist ning 2018. aastal 440 naist.

Türgi meeleavaldused said alguse pärast seda kui Poola justiitsminister teatas nädalavahetusel, et Poola alustab esmaspäeval lepingust taganemiseks vajalike protseduuridega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles