Hiina võttis Chengdus suletud USA konsulaadi oma kontrolli alla

BNS
Copy
Konsulaat
Konsulaat Foto: AFP/SCANPIX

Hiina võttis Chengdus suletud USA konsulaadi täna oma valdusse, teatas Hiina välisministeerium. 

«27. juulil kell 10 hommikul suleti Hiina poole taotlusel USA konsulaat Chengdus. Pärast seda sisenesid hoonesse Hiina võimud ja võtsid selle üle,» teatas välisministeerium.

Chengdu konsulaat suleti külma sõja aegu meenutava vastulöögina Hiina konsulaadi sulgemisele Houstonis, Texase osariigis. Mõlemad saatkonnad suleti 72 tunni jooksul vastava otsuse tegemisest.

USA välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et konsulaadi diplomaadid ja nende lähedased lahkuvad Hiinast 27. augustiks.

Hiina sotsiaalmeedia platvormil Weibo avaldatud videol on näha USA merejalaväelasi langetamas ja kokku voltimas konsulaadi ees seisnud Ühendriikide lippu, enne selle ulatamist peakonsul Jim Mullinaxile.

Pinged kahe suurvõimu vahel on viimasel ajal kasvanud. Kumbki süüdistab teist oma riikliku julgeoleku ohustamises. Pingeid on muu hulgas põhjustanud kaubandusvaidlused, Hiina roll koroonaviiruse pandeemias ja Hongkongi vastuoluline julgeolekuseadus.

Hiina riigimeedias näidati kaadreid ametnikest, kes tulid konsulaati minibussiga. Neile järgnesid mitu kaitseülikondades töölist, kes kandsid puhastusvahendeid.

Kahte valgetes kinnastes meest võis näha katmas maja seinal seisvat USA konsulaadi märki suure halli linaga.

Suletud konsulaadi ette kogunes täna ka väike rahvahulk. Politsei toimetas ära ühe mehe, kes lehvitas Hiina lippe ja karjus «Elagu Hiina Kommunistlik Partei!».

«Täna jätame hüvasti USA konsulaadiga Chengdus. Me jääme sind igavesti igatsema,» teatas USA Pekingi saatkond rakenduses Weibo.

Peakonsul postitas, et tema konsulaat pakkus teenuseid rohkem kui 200 miljonile inimesele Edele-Hiinas ja Tiibetis ning andis iga päev tuhandeid viisasid Hiina turistidele ja tudengitele.

Pekingi teatel oli konsulaadi sulgemine «legitiimne ja vajalik vastus Ühendriikide ebamõistlikele meetmetele», seejuures süüdistati diplomaatilise missiooni töötajaid Hiina julgeoleku ja huvide ohustamises.

«Konsulaadi töötajad tegelesid asjadega väljaspool nende pädevust, sekkusid Hiina siseasjadesse ja ohustasid Hiina julgeolekut ja huvisid,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin.

Washingtoni ametnikud teatasid samal ajal, et Hiina konsulaat Houstonis üritas varastada USA äride saladusi ning teadustööd. Viimane Hiina diplomaat lahkus Houstonist reedel.

Peking teatas laupäeval, et USA agendid tungisid konsulaati jõuga.

Hiina riiklik ajaleht Global Times kirjutas tänases arvamusloos, et kui Washington «tahab Hiina-USA suhteid halvemuse poole tõugata [..] tuleb 21. sajand isegi süngem ja plahvatuslikum kui külma sõja ajastu».

Kasvavad pinged võivad viia «enneolematu katastroofini», hoiatas leht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles