USA avalikustab lähipäevil Euroopa vägede ümberpaigutamise kava

Copy
USA sõjatehnika mahalaadimine Bremerhaveni sadamas.
USA sõjatehnika mahalaadimine Bremerhaveni sadamas. Foto: AFP/SCANPIX

Washington valmistub lähipäevadel avalikustama USA vägede ümberpaigutamise plaane Euroopas, kaasa arvatud vägede vähendamine Saksamaal, teatasid nii USA kui Saksamaa allikad.

USA president Donald Trump kiitis juuni lõpul heaks plaani viia Saksamaalt välja 9500 USA sõjaväelast. Taandumise kava pidi minema kõigepealt USA Kongressile ning seejärel NATO liitlastele.

«Sel nädalal teeme koos ameeriklastega koordineeritud teadaande,» ütles Saksa kaitseministeeriumi kõneisik, lisades, et tegu on «keeruka» teemaga, millega on seotud mitmed riigid ja mitmed valitsused.

Pentagoni kõneisik kinnitas, et muudatuste üksikasjad avaldatakse «nädala keskpaigaks».

«Toimuvad telefonikõned, kuid me pole praegu veel olukorras, kus oleksime valmis nende vestluste sisu arutama,» lausus üks anonüümsust palunud ametnik.

Trump, kes süüdistab Saksamaad USA sõjalise kohaloleku pealt rahalise kasu lõikamises, teatas 15. juunil oma kavast sealset kontingenti vähendada.

Mõte on tuua osa vägedest tagasi USA-sse ning paigutada osa ümber endistesse idabloki riikidesse, eesmärgiga heidutada Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes 2014. aastal toimunud Krimmi annekteerimisega demonstreeris oma sõjalisi ambitsioone.

Osa vägedest paigutatakse püsivalt, kuid enamus jääb roteeruma endise idabloki riikidest sisse ja välja. Pentagon peab taolist süsteemi paindlikumaks ja vähem ette ennustatavaks ning seetõttu Venemaa suhtes destabiliseerivamaks.

Ümberpaigutamise ajakava on aga endiselt lahtine ja seejuures on jäänud vaid alla saja päeva USA presidendivalimisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles