Prantsusmaa keelab heitgaaside vähendamiseks soojendusega terrassid (1)

Copy
Kliima soojeneb.
Kliima soojeneb. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Järgmisest aastast on Prantsusmaal keelatud baaride ja restoranide soojendusega terrassid, osana valitsuse esmaspäeval avaldatud plaanist vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid.

President Emmanuel Macron on lubanud kliimamuutustega tegeleda, öeldes, et see on COVID-10 põhjustatud majanduskriisi taastusplaani alustala.

Kuid Macroni süüdistatakse selles, et tema roheliste ambitsioonide kulu peavad kandma ettevõtted ja vaesemad majapidamised.

Pärast mulluseid kollavestide valitsusevastaseid meeleavaldusi asutas ta Kodanike kliimakonvendi, mille 150 juhuslikult valitud liiget teatasid möödunud kuul kümnetest ettepanekutest, kaasa arvatud vabaõhu terrasside soojendamise lõpetamine.

Soojendatud terassid võeti laialdaselt kasutusele pärast seda kui Prantsusmaa laiendas laiendas 2008. aastal siseruumides suitsetamise keeldu ka restoranidele ja baaridele. Elektri ja gaasi raiskamise vastu võitlevad keskkonnaaktivistid olid sellest kohutatud.

Käputäies Prantsusmaa linnades on soojendusega terrassid juba keelatud, kuid Pariisi linnapea Anne Hidalgo on sellest seni keeldunud, öeldes, et ettevõtted kaotaks suure osa oma sissetulekust.

«Inimesed mõistavad nüüd, et oleme ohus ning kui me ei tee midagi, järgneb tervishoiukriisile ökoloogiline kriis,» lausus Macroni uus keskkonnaminister Barbara Pompili esmaspäeval ajalehele Le Monde.

Lähikuudel kehtestatavate meetmete hulgas julgustatakse majaomanikke parendama soojustust ning keelatakse söe või kütteõliga töötava küttekolde paigaldamine.

Uued piirangud seatakse ka kinnisvaraarendusele, et piirata looduslike alade «betoneerimist», kuigi valitsus ei keelanud otseselt uute ostukeskuste ehitamist linnadest väljapoole, mis on roheaktivistide ammune nõudmine.

Meetmed, mis avaldati pärast Macroni ministritest koosneva keskkonnakaitsekomisjoni kohtumist, pälvisid keskkonnarühmituste leige vastuvõtu.

Clément Sénéchal Prantsuse Greenpeace'st lausus, et «need lükkavad kõik tõelised muutused edasi kuni aastani 2023, mil Macroni ametiaeg lõpeb».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles