Poola, Leedu ja Ukraina leppisid kokku abis Vene agressiooni vastu (1)

BNS
Copy
Poola ja Ukraina välisministri pressikonverents.
Poola ja Ukraina välisministri pressikonverents. Foto: EPA/Scanpix

Poola, Leedu ja Ukraina leppisid teisipäeval kokku koostöö süvendamises Ukraina võitluses Venemaa agressiooniga ja samuti tegevuses koroonaviiruse taudi ohjeldamiseks.

Kolme riigi välisministrid allkirjastasid Lublinis ühisdeklaratsiooni, mis kinnistas need ja muud eesmärgid, ning kohustusid nendeni pürgimise ajaks looma nõndanimetatud Lublini kolmnurga.

«Ministrid otsustasid kohtuda korrapäraselt ka mitmepoolsetel sessioonidel ja teha koostööd valitud partneritega. Nad otsustasid ühtlasi pidada välisministeeriumide esindajate kõrgetasemelisi konsultatsioone ja luua ministeeriumides omavahelise side pidaja ametikoht,» seisis deklaratsioonis.

Dokumendis nenditakse ühiseid riiklikke, ajaloolisi ja kultuurilisi sidemeid, poliitilise, majandus-, taristu-, julgeoleku-, kaitse- ja kultuurikoostöö kasulikkust, vajadust süvendada koostööd Euroopa Liidu ja NATO vahel ning idapartnerlusriikidega.

Juhitakse tähelepanu ühistele julgeolekuohtudele ja pandeemiakoormale. 

«Arvestades Venemaa jätkuvat agressiooni Ukrainas, kohustuvad ministrid koordineerima oma tegevust rahvusvahelise õiguse toetuseks ning mõistavad kolmepoolse ja rahvusvaheliste organisatsioonidega tehtava koostöö raames karmilt hukka Venemaa katsed annekteerida Krimmi ja Sevastoopolit,» seisisavalduses.

«Nad kohustuvad kaasama ühisabi võitluses koroonaviirusega,» öeldi deklaratsioonis.

Venemaad kutsuti üles viima oma sõjaväelasi ära Donetski ja Luganski okupeeritud aladelt ja avaldati toetust Ukraina iseseisvusele, sõltumatusele ja terviklikkusele, selle püüdlusele liituda NATO-ga ning poliitilistele ja majandusreformidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles