Mali peaminister kutsus opositsiooniliidri valitsusse

Copy
Boubou Cisse.
Boubou Cisse. Foto: Christophe Morin/imago images / IP3press

Mali peaminister Boubou Cissé tegi teisipäeval opositsiooniliidrile Mahmoud Dickole ettepaneku ühtsusvalitsuse moodustamiseks, teatas valitsusjuhi ametkond.

Peaminister külastas mõjukat usujuhti tema kodus Bamakos asuvas Badalabougou rajoonis.

Cissé kutsus varem päeval tegelikult isegi kõiki poliitilisi vastaseid üles liituma ühtsusvalitsusega, mida ta üritab moodustada.

Cissé pöördus teiste seas Mali protestiliikumise poole, öeldes, et selle kaasamine ühtsusvalitsusse on äärmiselt soovitav.

«Loodan, et M5-RFP esindajad kuulevad seda dialoogipakkumist ja mitte üknes ei kuule, vaid võtavad selle ka vastu,» ütles Cissé, kutsudes 5. Juuni Liikumist selle ametliku nimega

Esmaspäeval käisid Lääne-Aafrika vahendajad välja ühtsusvalitsuse moodustamise ettepanekud, mis hõlmasid ka opositsiooni. 

5. Juuni Liikumine väljendas pakkumise suhtes põlastust ning kordas oma nõudmisi, et president Ibrahim Boubacar Keïta peab ametist tagasi astuma.

15-liikmelise Lääne-Aafrika Riikide Majandusühenduse (ECOWAS) liidrid asusid esmaspäeval Keïtat toetama ning tegid üleskutse moodustada võimalikult kiiresti ühtsusvalitsus ja korraldada uued valimised, ähvardades kehtestada sanktsioonid kõigile, kes tõkestavad katseid riiki kriisist välja tuua.

Umbes samasisulise üleskutsega ühines veidi hiljem ka ÜRO Julgeolekunõukogu, mille avalduses väljendati muret Mali poliitilise kriisiga seoses ja kutsuti kõiki osapooli üles kokku leppima ühisvalitsuse moodustamises.

Julgeolekunõukogu väljendas ühtlasi toetust ECOWAS-i püüetele riigi probleemidele lahendust leida.

Presidendivastased meeleavaldused kasvasid 10. juulil üle kokkupõrgeteks, milles sai surma 11 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles