Jeemeni separatistid loobusid omavalitsusest ja lubasid täita rahulepet

BNS
Copy
3.03 Jeemen
3.03 Jeemen Foto: Pm

Jeemeni separatistid loobusid kolmapäeval riigi lõunaosas välja kuulutatud omavalitsusest ja lubasid viia ellu Saudi Araabia vahendatud rahukokkuleppe valitsusega, teatas nende kõneisik.

Lõuna-Jeemeni üleminekunõukogu (STC) teatab, et loobub omavalitsuse deklaratsioonist, et võimaldada ellu viia võimujagamislepet, mis on tuntud kui Ar-Riyadi lepe, kirjutas Nizar Haitham Twitteris.

Separatistid kuulutasid omavalitsuse välja 26. aprillil, süüdistades Jeemeni valitsust oma kohustuste täitmata jätmises.

Jeemeni rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus ja STC on sõjas huthimässuliste vastu liitlased, kuid separatistid usuvad, et riigi lõunaosa peaks olema iseseisev, nagu see oli ka enne taasühendamist 1990. aastal.

Separatistid sõlmisid novembris Ar-Riyadis valitsusega võimujagamisleppe, mis vaigistas lahingud riigi lõunaosa üle, mida on nimetatud «kodusõjaks kodusõja sees».

Võimujagamislepe jooksis aga kiiresti liiva ning seal ettenähtud tähtaegu uue ühtsusvalitsuse moodustamiseks ja sõjaväe reorganiseerimiseks ei suudetud täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles