Leedu seimi juures rahunes olukord

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Vilniuses.
Rahutused Vilniuses. Foto: 15min.lt

Leedu parlamendihoone esiselt väljakult minema löödud meeleavaldajad kogunesid seal vahepeal uuesti ning loopisid politseinikke taas kivide ja muude esemetega, kuid kella viie paiku valitses platsil kohaliku meedia andmetel rahu.



Seimi hoonet ümbritseb aga endiselt kaitsekilpidega politseinike ahel, kes on blokeerinud Gostautase tänava, kus pärastlõunal liiklus suleti, vahendas ELTA/LETA.

Liubartase sillal jõlgus tunni aja eest siiski ka rühm venekeelseid noorukeid, kes loopisid korravalvurite suunas pudeleid ja kive. Mõned neist peeti kinni.

Pärastlõunal puhkenud rahutuste puhul kahtlustatakse, et need said alguse sellest, kui mitukümmend vene keeles vandunud ja karjunud agressiivset noort hakkasid loopima mune, kive, kartuleid ja lumepalle parlamendihoone ning seda valvanud politseinike pihta.

Levivad ka kuulujutud, nagu oleks pakutud inimestele rahutuste tekitamise eest raha. Seimi ees rahvaga rääkida üritanud liberaalide erakonna juhti hakati loopima munadega. Politsei erimeetmete kasutamise tingisid aga nende pihta loobitud suitsupommid.

Vilniuse kesklinnas üritas tänase meeleavalduse ajal korda tagada ligi pool tuhat politseinikku. Opositsiooni ja ametiühingute protestimarsile järgnenud märuli käigus vahistati mitukümmend inimest, kelle seas on meedia andmetel ka palju purjus isikuid.

Samaaegselt parlamendi juures toimunuga kogunes rahvas ka valitsuse hoone ette, ent seal piirduti lippude lehvitamise ja nõudmiste esitamisega peaministrile, keda süüdistati riigi katastroofilises majandusolukorras, ehkki ta on vaid paar kuud ametis olnud.

Esialgsetel andmetel rahutustes saanud vigastada umbes tosin inimest: ühel künoloogil sai silm vigastada, üks naine minestas ja ühel mehel oli peahaav, üks mees kaotas sõrmest tüki ning teine sai kummikuuliga jala pihta, viimane on väidetavalt opositsioonierakonna «Front» esindaja Antanas Cebatoriunas.

Seimi sekretariaat on juba uurinud hoonele tekitatud kahjusid ning tuvastanud paarkümmend lõhutud akent. Kahjude hinda rahas pole veel kinnitatud, ehkki need on väidetavalt üsna suured. Kuulu järgi olevat kannatada saanud ka lähedalasuv 13. jaanuari memoriaal ja purskkaev.

Seimi juhatus pidas õhtupoolikul koosolekut ning hiljem saabub sinna parlamendi spiikri, peaprokuröri ja kõrgemate julgeolekujuhtidega olukorra üle aru pidama peaminister Andrius Kubilius.

Politsei ei välista, et õhtul võivad puhkeda uued rahutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles