Taiwani presidendivalimised võitis Pekingi-sõbralik riigipea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani presidendivalimised võitnud Ma Ying-jeou.
Taiwani presidendivalimised võitnud Ma Ying-jeou. Foto: SCANPIX

Taiwani tänased presidendivalimised võitis Pekingi-sõbralik riigipea Ma Ying-jeou, teatas valimiskomisjon.

Komisjoni andmetel toetas Mad 51,6 ja tema peamist rivaali, Mandri-Hiina suhtes tõrjuvama Demokraatliku Progressipartei (DPP) 45,6 kandidaati Tsai Ing-weni 45,6 protsenti valijatest.

Ma kuulutas end eelnevalt valimiste võitjaks ja Tsai tunnistas kaotust.

Oodatult tasavägiseid valimisi jälgisid tähelepanelikult nii Peking kui ka Washington, sest Ma võit tähendab uut mandaati senisele poliitikale, mis on viinud sidemed Hiinaga enneolematule tasemele.

DPP juhi Tsai võit tähendanuks aga suhetes Hiinaga ebakindluse perioodi, kuna erakond on traditsiooniliselt toetanud Taiwani distantseerumist mandri-Hiinast.

Valimistel osales umbes 14,5 miljonit valijat.

Nagu kampaania, kulgesid ka valimised probleemideta. Erinevalt 1996. aastast, kui Hiina tulistas Taiwani esimeste presidendi otsevalimiste eel saare rannikule rakette, on Peking end vaos hoidnud, et mitte kallutada valijaid toetama DPP-d.

DPP iseseisvusmeelne hoiak vihastab Pekingit, kes peab Taiwani endiselt oma osaks ning näeb USA relvamüügis Taipeile peamist takistust suhete paranemisele Washingtoniga.

Lisaks presidendivalimistele valiti Taiwanis täna ka 113-kohaline parlament.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles