Prantsumaal kääriv šampanjasõda laseb tänavuse saagi raisku

, ajakirjanik, AFP
Copy
Saagikoristus šampanjatootjale Pommery-Vranken kuuluvas istanduses paar suve tagasi. Tänavu tõotab tulla erakordselt hea viinamarja-aasta, kuid vähese nõudluse tõttu villitakse pudelisse ehk isegi vähem kui pool saagist.
Saagikoristus šampanjatootjale Pommery-Vranken kuuluvas istanduses paar suve tagasi. Tänavu tõotab tulla erakordselt hea viinamarja-aasta, kuid vähese nõudluse tõttu villitakse pudelisse ehk isegi vähem kui pool saagist. Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP / Scanpix

Koroonaviirusekriis lõi Prantsusmaa kuulsas šampanjatööstuses lõkkele vihase tüli tänavuse marjasaagi üle, sest viinamarjaistanduste omanikud ja joogitootjad ei suuda kuidagi üksmeelele jõuda, kui palju hinnalist mullijooki peaks pudelitesse villima.

Peamised šampanjatootjad nõuavad, et marjakasvatajad vähendaks järsult istandustest korjatava saagi kogust, sest Covid-19 pandeemia tõttu on müük kahanenud. Põllumehed aga leiavad, et selline käitumine võtaks neilt sissetuleku.

Tavaliselt räägivad kaks poolt omavahel läbi, kui palju viinamarju sajad kasvatajad, kelle istandustes valmivad šampanja tegemiseks sobilikud marjad, kõnealusel aastal korjavad ning seejärel müüakse need kuulsatele firmadele nagu Veuve Clicquot ja Pommery.

Nüüd väidavad šampanjakaupmehed aga, et nende laod on juba täis ning kriisi tõttu on kasum kahanenud sedavõrd, et nad ei saa lubada endale rohkemate pudelite mullijoogi tootmist, kui nad suudavad maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles