Leedu kaitseminister: USA saadab meile sügisel pataljoni

BNS
Copy
USA sõjaväelased.
USA sõjaväelased. Foto: Timothy L. Hale/ZUMAPRESS.com

USA saadab sügisel taas Leetu pataljoni ja seda enam kui pooleks aastaks, ütles kolmapäeval kaitseminister Raimundas Karoblis.

«Septembri keskel saabub Poolast pataljon kaheks nädalaks lühikesele väljaõppele Pabrade polügoonile. Mõnenädalase või kuupikkuse vaheaja järel on kavas vähemalt pataljoni suurem osa taas kuni järgmise aasta juuni lõpuni Pabradesse tuua,» ütles Karoblis BNS-ile. 

Sajad ameerika sõdurid viibisid Vilniuse lähedal Pabrades 2019. aasta oktoobrist kuni 2020. aasta juunini. Tegemist oli USA pataljoni esimese rotatsiooniga Leedus. 

Karoblise sõnul hindasid ameeriklased seda kui täielikku edu ning see pani aluse edasisele koostööle. 

Kaitseministri sõnadele eelnes veidi varem USA kaitseministri Mark Esperi kommentaar, mille kohaselt on võimalusi saata täiendavaid Ameerika üksusi Poola ja Baltimaadesse, kuna Ühendriigid vähendavad oma väeüksuse suurust Saksamaal.

Üksikasjadesse laskumata ütles Karoblis, et USA sõjaväelased on juba praegu Leedus kohal, ent Vilnius soovib suuremat kontingenti, millel oleks suurem heidutuse ja kaitseefekt.

«Oleme korduvalt USA-le mõista andnud, et me tahame lasta (Washingtonil) kaaluda Leedut kui nende vägede alalist asukohta,» ütles ta BNS-ile.

Leedu peab investeerima täiendavalt oma infrastruktuuri, et võimaldada Ameerika üksuste võõrustamist, märkis Karoblis.

Tema sõnul ei ole väekontingendi Leetu tulek iseenesestmõistetav.

«Me peame tegema kõva tööd, et tagada parimad võimalikud tingimused USA sõduritele viia ellu oma ülesandeid,» sõnas ta. «Me jätkame tööd selles suunas.»

USA ametnikud on öelnud, et ameerika sõjaväelaste paigutamise Leetu võimaldas riigi suuremahuline investeering oma riigikaitsesse.

Leedu on üks vaid üheksast NATO liikmesriigist, mis kulutab kaitsevaldkonnale aastas vähemalt kaks protsenti oma SKTst, mis on alliansi kokkuleppeline protsentuaalne tingimus.

Heidutuseks Venemaale on Saksa väeüksuse juhitav NATO rahvusvaheline pataljon olnud Leedus alates 2017. aastast. Hetkel on pataljoni koosseisus üle tuhande sõjaväelase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles