Leedu loobus Eesti politsei abipakkumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Vilniuses.
Rahutused Vilniuses. Foto: AFP / Scanpix

Politsei peadirektor Raivo Küüt helistas Vilniuses vallandunud rahutuste tõttu sealsele politseijuhile ja pakkus Eesti abi, kuid seda ei vajatud.


«Vilniuse politseijuht kinnitas Küüdile, et nad saavad oma jõududega hakkama,» ütles politseiameti pressiesindaja Anne Osvet.

Leedu seimi juures reedel vallandunud rahutustes sai esialgsetel andmetel kannatada 13 inimest, sealhulgas üks politseinik.

Vilniuse ülikooli kiirabihaigla pressiesindaja Elvita Juškaite kinnitas BNSile, et miitingult toodi haiglasse 13 inimest, kellest ühel oli peas kuulihaav.

Reedel seimi juures toimunud valitsusvastase miitingu järel tekkisid rahutused, mille ajal loobiti parlamendihoonet munade, lumepallide ja kividega ning purustati mitu akent. Politsei kasutas rahvamassi laialiajamiseks pisargaasi.

Esialgsetel andmetel osales Vilniuses miitingul kuni 7000 inimest.

Küüt pakkus Eesti abi teisipäeva õhtul Riia kesklinnas puhkenud massirahutuste asjus oma Läti kolleegile, kuid ka lätlased Eesti abi ei vajanud.

Riia kesklinnas teisipäeva õhtul puhkenud massirahutuste käigus vahistati kokku 106 inimest ning parameedikud andsid öö jooksul esmaabi 51 inimesele, kellest 40 toimetati haiglasse.

Riias sai esmaabi teiste seas ka kümme politseinikku, kellest seitse vajas haiglaravi.

Riia kesklinna kogunes teisipäeval rahumeelsele miitingule üle 10 000 inimese, kes nõudsid president Valdis Zatlersilt seimi laialisaatmist ja süüdistasid riiki tabanud rängas majanduskriisis ebapädevaid poliitikuid.

Miitingu järel Riia südalinnas suundus tuhatkond agressiivselt meelestatud valdavalt noorepoolset meeleavaldajat lähedal asuva parlamendihoone juurde, kus asuti lõhkuma aknaid ning ründama neid takistada üritanud politseinikke, keda loobiti tühjade pudelite, ilutulestikurakettide ja muuga.

Kui olukord hakkas kontrolli alt väljuma, asusid kilpidega varustatud märulipolitseinikud rahvahulka kumminuiade ja pisargaasi abil vanalinna kitsastesse tänavatesse laiali ajama. Märatsemine vaibus pärast üle kolme tunni kestnud vandaalitsemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles