ÜRO: maailmas on kuni 800 miljonit pliimürgistusega last

Copy
UNICEF-i juht Henrietta Fore.
UNICEF-i juht Henrietta Fore. Foto: Xinhua/Scanpix

Maailmas on kuni 800 miljonit last, kes on saanud saastatud vee või õhu tõttu pliimürgistuse, hoiatas ÜRO täna «ulatusliku ja senitundmatu» terviseohu eest.

Iga kolmanda lapse vere pliitase on nii kõrge, et kestva kahju vältimiseks tuleks otsekohe midagi ette võtta, ütles ÜRO lastefond UNICEF.

«Kuna varajasi sümptomeid on vähe, laastab plii vargsi lapse tervist ja pärsib arengut, millel võivad olla fataalsed tagajärjed,» ütles UNICEF-i tegevdirektor Henrietta Fore.

«Teadmine, kui laialdane pliireostus on – ja mõistes hävingut, mida see põhjustab nii üksikisikutele kui kogukondadele –, peab ajendama astuma kiiresti samme laste kaitseks.»

Pliimürgistust lapseeas seostatakse mitmesuguste käitumisprobleemide, aga ka neerukahjustuste ja südameveresoonkonnahaigustega hilisemas elus.

Probleem on eriti tõsine Lõuna-Aasias ning läheb madala ja keskmise sissetulekuga riikidele maksma ligi triljon dollarit.

Pliireostuse allikate hulgas on nii lahtised küttekolded kui ka värvid ja bensiin. Paljudes riikides on joogivee pliitase kõrge pliitorustiku tõttu.

ÜRO raporti järgi on suurim ohuallikas jäätmete hulka sattunud töötlemata autoakud. Laste suure pliimürgistuse esinemusega riikides on autode arv teedel alates 2000. aastast kahekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles