EL kehtestas sanktsioonid Hiina ja Vene küberründajatele

Copy
Häkker
Häkker Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Euroopa Liit kehtestas neljapäeval esimesed sanktsioonid väidetavatele küberründajatele, võttes sihikule mitu Vene ja Hiina kodanikku ning Moskva sõjaluure GRU eriüksuse.

Liikmesriikide teatel kehtestati sanktsioonid kuuele isikule ja kolmele üksusele, mis on seotud erinavate rünnakutega, nende seas katse tungida Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) arvutisüsteemidesse.

Kahtlustatavad on väidetavalt olnud seotud küberrünnakutega, mida tuntakse nimede nagu WannaCry, NotPetya ja Operation Cloud Hopper järgi.

Rünnakuid korraldanud isikutel keelatakse Euroopa Liitu reisimine, samuti külmutatakse Euroopa Liidu piires nende varad ja finantsvahendid.

Lisaks teatab Euroopa Liidu Nõukogu, et EL-i üksikisikutel ja asutustel on keelatud neile rahaliste vahendite kättesaadavaks tegemine. 

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell põhjendas sanktsioone vajadusega «sellisele pahatahtlikule käitumisele küberruumis» paremini vastata, seda ennetada, vältida ning heidutada. 

Sihikule võetud asutustest on kõige tuntum «eritehnoloogiate peakeskus», mis on Vene Föderatsiooni relvajõudude peastaabi Luure Peavalitsuse (GRU) üksus. 

See üksus tegutseb Moskvas Kirovi tänaval ning teda seostatakse NotPetya ja EternalPetya hüüdnime pälvinud rünnetega 2017. aasta juunis. Rünnete sihtmärgiks olid Euroopa Liidu erafirmad, mida kahjustati andmete blokeerimise ja lunavaraga.  

Samuti puudutavad sanktsioonid 2015. ja 2016. aasta talvel Ukraina elektrisüsteemi vastu rünnakuid korraldanud GRU agente. 

Nelja GRU agenti nimetatakse seoses katsega tungida 2018. aasta aprillis OPCW arvutisüsteemidesse Haagis, kaks neist tegelevad inimluurega ning kaks on küberoperaatorid.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni uuris parasjagu Venemaa toetatud Süüria jõudude keemiarünnakuga seonduvat, kui GRU agendid püüdsid lähedal pargitud rendiautost tungida wifi-võrku.

Kaks ülejäänud Euroopa sanktsioonidega karistatud üksust on Hiina tehnoloogiafirma Tianjin Huaying Haitai Science ning Technology Development Company Ltd.

Haitai oli Operation Cloud Hopper taga, millega püüti kuues maailmajaos kahjustada rahvusvaheliste kompaniide infosüsteeme. Ligipääs tundlikule äriinfole õnnestus ka saada, mis tõi Euroopa Liidu Nõukogu sõnul rünnatavatele kaasa ka "tõsiseid majanduslikke kaotusi".

Veel on nimekirjas Põhja-Korea Chosun Expo, mis väidetavalt on kaasa aidanud Poola finantsjärelvalve ametkonna häkkimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles