Valgevenes avaldasid meelt tuhanded opositsioonikandidaadi toetajad (2)

Copy
Meeleavaldajad Minskis.
Meeleavaldajad Minskis. Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA

Valgevenes avaldasid neljapäeval meelt tuhanded 37-aastase opositsioonikandidaadi Svetlana Tsihhanovskaja toetajad, teatasid kohapeal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik ja inimõigusorganisatsioon Vesna.

Ajakirjaniku hinnangul oli tegemist suurima opositsiooni meeleavaldusega riigis viimase kümnendi jooksul.

Vesna andmetel kogunes meeleavaldusele 34 000 inimest.

Valgevene presidendikandidaat Tsihhanovskaja on lubanud oma valimisvõidu korral korraldada järgneva poole aasta jooksul uued valimised. Tsihhanovskaja hinnangul ei tule 9. augusti valimised ei vabad ega ausad ja seetõttu vajab Valgevene uusi.

Selleks vahetatakse välja keskvalimiskomisjon, igas valimisjaoskonnas saavad olema läbipaistvad valimiskastid ja veebiülekanne ning iga kandidaadi esindajad võivad nõuda häälte ülelugemist, eelhääletamine on sallitav aga vaid erandjuhtudel.

Tsihhanovskaja lubas pärast valimisvõitu meetmeid riigi stabiilsuse toetamiseks, üleminekuajal (uute presidendivalimisteni) jäävad riiki juhtima aga need samad ametnikud, kes praegu, välja arvatud need, kes rikkusid seadust.

Koos uute valimistega kavatseb kandidaat panna rahvahääletusele ka 1994. aasta piiratud presidendivõimuga põhiseaduse juurde naasmise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles