Prantsusmaa ägab kuumalaine käes

Copy
Inimesed Pariisis Les Invalides'i lähedal kuumalaine ajal piknikku pidamas.
Inimesed Pariisis Les Invalides'i lähedal kuumalaine ajal piknikku pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

Üle Prantsusmaa levis enne algavate puhkuste nädalalõppu suur kuumalaine, mistõttu hoiatasid ametnikud reedel metsatulekahjude eest, eriti kuivades ja tuulistes oludes.

Umbes kolmandik riigi 101 departemangust on äärmises valmisolekus ning Pariisi ennustati varjus 40 soojakraadi. Neljapäeval registreeriti mitmes linnas kuumarekordid.

Priisi linnavõimud kehtestasid osoonisaaste vähendamiseks piirangud sõiduautode kasutamisele ning linna liiklusseire ameti andmetel valmistusid kümned tuhanded pariislased põgenema jahedamasse kohta.

«Kuumalaine puhul peab riik olema valvel ning kõik peavad olema ettevaatlikud,» ütles peaminister Jean Castex, külastades Bourg-en-Bresse'i tuletõrjujaid Prantsusmaa kaguosas.

Reede hommikul saadi kontrolli alla Atlandi rannikul Anglet's puhkenud metsatulekahju, pärast seda kui tules hävis pea tosin maja ning 100 inimest evakueeriti.

Tuli sai alguse neljapäeva õhtul Anglet' Chiberta parkmetsast. Anglet asub Prantsusmaa edelaosas ning selle Biarritzist põhja pool asuvad rannad meelitavad surfareid üle kogu maailma.

Sel nädalal on Prantsusmaa lõuna- ja keskosas olnud juba mitmeid tulekahjusid, tähistades iga-aastaste põlengute algust, mida ametnike sõnul võib halvendada kuumus ja põud.

«Inimesed põhjustavad 90 protsenti tulekahjudest,» ütles keskkonnaminister Barbara Pompili telekanalile BFM, paludes inimestel kasutada «tervet mõistust».

Ametnikud palusid peredel ja naabritel vanemaealistel silma peal hoida ning hooldekodudes on hädaolukord, sest konditsioneeride kasutamist ei soovitata, kartes, et need võivad aidata kaasa koroonaviiruse levikule.

COVID-19 nakkusjuhtumite tõusu tulemusel karmistasid ametnikud sel nädalal paljudes linnades maskikandmise nõudeid ning paljud muutsid kuumusest hoolimata maskikandmise õues kohustuslikuks.

Météo-France ilmajaama andmetel võivad tormid tuua kuumusele leevendust Kesk-Prantsusmaal. Öised õhutemperatuurid on mujal üsna kõrged, langedes vaid 25 soojakraadini Lyonis ja Grenoble's.

Möödunud aasta oli Prantsusmaa kõigi aegade kuumim ning Météo-France on hoiatanud, et globaalne soojenemine võib aastaks 2050 kuumalainete arvu kahekordistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles