USA president ähvardas TikToki viivitamatult keelustada

Copy
Illustreeriv pilt TikToki logo ning USA ja Hiina lippudega.
Illustreeriv pilt TikToki logo ning USA ja Hiina lippudega. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump teatas, et kavatseb Hiina omanduses oleva populaarse sotsiaalmeediarakenduse TikTok osas tegutseda veel tänase päeva jooksul. «Mis puutub TikTokki, siis me keelame nad Ühendriikides,» sõnas Trump.

President teatas otsusest ajakirjanikele lennukis Floridast naastes.

USA valitsuse riikliku julgeoleku hinnang sotsiaalmeediarakendusele TikTok on peaaegu valmis ja sel nädalal antakse soovitus Valgele Majale, ütles kolmapäeval rahandusminister Steven Mnuchin.

Rakendust uurib välisinvesteeringute komitee (CFIUS), mis tegeleb riiklikku julgeolekut puudutavate ettevõtete ja hangetega.

«TikTok on CFIUS-i kontrolli all ja me anname sel nädalal presidendile soovituse,» ütles minister. «Meil on palju alternatiive.»

USA ametnikele ja seadusandjatele teevad muret TikToki sidemed Hiinaga ja võimalus, et seda kasutatakse luureks.

USA välisminister Mike Pompeo ütles juba juuli alguses, et Washington kaalub Hiina sotsiaalmeediarakenduste nagu TikTok keelamist, kuna väidetavalt võib Peking kasutada neid kasutajate tagant nuhkimiseks.

India on eriti noorte seas menuka TikToki riikliku julgeoleku kaalutlustel juba keelanud ja sarnaseid meetmeid kaaluvad ka teised riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles