Trump: föderaaljõud jäävad Portlandi politseioperatsiooni lõpuni (1)

Copy
Meeleavaldus Portlandis.
Meeleavaldus Portlandis. Foto: Reuters/ScanPix

USA föderaaljõud jäävad Portlandi linna, kuni korrakaitse viib lõpuni väidetavate anarhistide ja agitaatorite vastase operatsiooni, ütles Ühendriikide president Donald Trump. 

«Sisejulgeolek ei lahku Portlandist, kuni kohalik politsei pole lõpetanud anarhistide ja agitaatorite ärakoristamise!» kirjutas Trump Twitteris reedel. 

Föderaalagendid on alustanud järk-järgulist lahkumist Oregoni osariigis asuvast Portlandist, mis on olnud haaratud rassismivastastest massimeeleavaldustest. 

Portlandi politsei alustas parkide ja lähedalasuvate teede inimestest puhastamist reedel. Linnapea Ted Wheeleri sõnul täideti sellega kokkulepe föderaaljõudude lahkumiseks. 

Sisejulgeolekuminister Chad Wolf viitas varem, et föderaalagendid taanduvad läänerannikul asuvast linnast vaid juhul, kui kohalik politsei suudab tagada föderaalse kohtumaja turvalisuse ning julgeolekuolukord paraneb märkimisväärselt. 

Trumpi valitsus saatis juuli esimeses pooles taktikalisi üksusi, kellest paljud kandsid ka lahingvormi ja -varustust, rahustama Portlandi meeleavaldusi rassismi ja politseivägivalla vastu. Protestidega kaasnes föderaalse kohtumaja ja mitmete omavalitsushoonete rüüstamine, akende lõhkumine ja grafitiga sodimine.

Ent lisajõudude saatmine vaid valas õli tulle, eriti pärast seda, kui sotsiaalmeediasse ilmusid pealtnägijate telefonidega tehtud salvestised, kuidas föderaalagendid pidasid inimesi kinni ning viisid neid eraldusmärkidetaa sõiduautodega minema. Meeleavaldajad nimetasid seda avalikuks inimrööviks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles