Habarovskis avaldati neljandat nädalavahetust meelt

Copy
Habarovski kuberneri Sergei Furgali toetusmeeleavaldus 1. august 2020.
Habarovski kuberneri Sergei Furgali toetusmeeleavaldus 1. august 2020. Foto: AP/Scanpix

Tuhanded inimesed avaldasid laupäeval vihma kiuste Venemaal Habarovskis taas meelt populaarse kraikuberneri vahistamise vastu.

Meeleavaldajad marssisid protesti neljandal nädalavahetusel läbi linna, skandeerides Kremli-vastaseid loosungeid ja toetusavaldusi ekskuberner Sergei Furgalile, kes läinud kuul vahistati ja Moskvasse toimetati.

Furgali (50) vahistamine tapmissüüdistuste alusel on viinud Habarovskis enneolematute meeleavaldusteni.

Kohalike sõnul on süüasi poliitiliselt ajendatud kättemaks 2018. aasta kohalike valimiste eest, kus Liberaaldemokraatlikusse Parteisse kuuluv Furgal võitis kindlalt president Vladimir Putini Ühtse Venemaa kandidaati.

«Kuberner niimoodi kinni nabida, nagu kõige hullema bandiidi... see on sülitada näkku kodanikele, kes ta valisid,» ütles 40-aastane demonstrant Stanislav Nasonov.

Furgali peetakse kinni Moskva kurikuulsas Lefortovo vanglas. Putin on ta vallandanud ning määranud tema asemele uue kraikuberneri, kellel Habarovskiga varasemat sidet pole.

Laupäevane protest oli märksa väiksem kui eelneval nädalavahetusel, mil see oli suurim alates meeleavalduste algusest.

Ajakirjanike hinnangul kogunes tänavatele umbes 30 000 inimest, linnavalitsuse teatel aga 3500.

Habarovski toetuseks avaldati meel ka Vladivostokis, kus politsei pidas mitu inimest kinni, vahendas proteste seirav OVD-Info.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles