Orkaan Isaias läheneb viirusest räsitud Floridale

Copy
Tormipilved Florida ranniku lähistel
Tormipilved Florida ranniku lähistel Foto: JOE RAEDLE/AFP/Scanpix Baltics

Orkaan Isaias tõi laupäeval Bahamas kaasa paduvihma, tormates edasi Florida poole, et testida tormiohtliku, praegu veel koroonaviirusega hädas USA osariigi vastupanuvalmidust.

Tormilt oodati saartel kuni 20 sentimeetrit sademeid, enne kui ta oma raevuka hoo USA poole suunas. 

Kell 21-ks Greenwichi aja järgi oli Isaias esimese kategooria orkaanist muutunud troopiliseks tormiks maksimaalse tuulte kiirusega 110 kilomeetrit tunnis ning liikus Florida Keysi saarte ja Kuuba vahel üle Florida väina.

USA riikliku orkaanikeskuse hinnangul tugevneb aga torm Florida kaguosale lähenedes taas orkaaniks. 

Juba laupäeva pärastlõunal tabasid seda piirkonda rängad vihmahood ning president Donald Trump kuulutas enne tormi saabumist välja eriolukorra, et osariigile föderaalvahenditest raha saaks eraldada. 

Bahamal oli see esimene orkaan pärast mullust viienda kategooria tormi Dorian, mis laastas saarestikku kolm päeva.

Florida kuberner Ron DeSantis ütles, et viimaste ennustuste kohaselt peaks Isaias jõudma Florida idarannikule väga lähedale laupäeva õhtul hilja ja pühapäeval. 

Koroonaviirusega seotud olukord teeb Florida valmistumise saabuvaks orkaaniks keerulisemaks, sest evakueerimise korral oleks keeruline hoida inimeste vahel vahemaad ning haiglad on ametis COVID-19 patsientidega. 

Laupäeval registreeriti Florida osariigis 179 koroonaviirusega seotud surma, kokku on neid olnud nüüd üle 7000. Florida on üks enam koroonaviiruse pärast kannatada saanud USA osariike.

Koroonaviiruse testimispunktid on Floridas juba neljapäevast suletud ning neid ei avata enne, kui torm üle läheb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles