Facebook sarjas Brasiilia kohtuniku «äärmuslikku» otsust

Copy
Alexandre de Moraes
Alexandre de Moraes Foto: Aloisio Mauricio/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Facebook taunis laupäeval Brasiilia ülemkohtu kohtuniku väidetavalt äärmuslikku otsust, mis nõudis sotsiaalmeediaplatvormilt kaheteistkümne president Jair Bolsonaro tähtsa liitlase konto blokeerimist, lubades selle otsuse edasi kaevata.  

Brasiilia ülemkohus juhib juurdlust seoses süüdistustega, et parempopulistliku presidendi sisering vedas meediakampaaniat kohtu diskrediteerimiseks ning laimas ja ähvardas selle kohtunikke. 

Osana juurdlusest andis kohtunik Alexandre de Moraes korralduse peatada kaheteistkümne Bolsonaro liitlase kontod Facebookis ja kuueteistkümne omad Twitteris. 

USA sotsiaalmeediahiiud täitsid korralduse osaliselt 25. juulil, kuid blokeerisid esialgu kontode külastamise vaid Brasiilias.

Blokeeritud kasutajad leidsid peagi lahenduse, selgitades oma jälgijatele, kuidas muuta oma konto seaded mõne muu riigi omaks.

Seejärel käskis Moraes Facebookil ja Twitteril jõustada keeld kogu maailmas.

Kui Facebook esialgu otsust ei täitnud ja lubas selle ülemkohtu täiskoosseisule edasi kaevata, trahvis Moraes ettevõtet 1,9 miljoni reaaliga (365 000 dollariga) ja esitas kohtukutse selle Brasiilia juhile Conrado Lesterile.

«See uus korraldus on liiga äärmuslik, kujutades endast ohtu väljendusvabadusele väljaspool Brasiilia jurisdiktsiooni ning on vastuolus seaduste ja jurisdiktsioonidega kogu maailmas,» on öeldud Facebooki avalduses. 

«Arvestades kohaliku töötaja kriminaalvastutuse ohtu, ei näe me praegusel hetkel muud võimalust kui otsust täita ja kontod kogu maailmas blokeerida, kuid kaebame selle samal ajal edasi ülemkohtusse.»

Tüli leiab aset ajal, kui Facebooki ja Twitterit survestatakse USA-s ja mitmel pool maailmas agressiivsemalt tegutsema vihakõne ja valeinformatsiooni vastu nende platvormidel. 

Brasiilias on see osa jätkuvatest pingetest Bolsonaro ja ülemkohtu vahel, mis on algatanud ka juurdluse seoses süüdistustega, et president on takistanud õigusmõistmist, kaitsmaks oma siseringi politseiuurimiste eest. 

Blokeeritud kontode omanike seas on mitmete tuntud tegelasi, nagu endine konservatiivist seadusandja Roberto Jefferson, ärimagnaat Luciano Hang ja paremäärmuslik aktivist Sara Winter. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles