NASA: SpaceX-i kosmoselaev Crew Dragon asus ISS-ilt koduteele (6)

Copy
SpaceX-i kosmosekapsel Crew Dragon (vasakul) enne eraldumist Rahvusvahelisest Kosmosejaamast.
SpaceX-i kosmosekapsel Crew Dragon (vasakul) enne eraldumist Rahvusvahelisest Kosmosejaamast. Foto: AP/Scanpix

USA tehnoloogiafirma SpaceX ehitatud Crew Dragon eraldus laupäeval edukalt Rahvusvahelisest Kosmosejaamast ja alustas kahe USA astronaudiga tagasiteed Maale, teatas NASA.

Umbes 19 tundi hiljem peaks see astronautide Doug Hurley ja Bob Behnkeniga maanduma vette Mehhiko lahes Florida ranniku lähedal. Maandumispaik asub Florida läänepoolses otsas, samas kui orkaanist troopiliseks tormiks vaibunud Isaias on suundumas osariigi idarannikule. 

Sellegipoolest jälgib USA kosmoseagentuur tormi teekonda hoolikalt. 

Crew Dragon, esimene USA mehitatud kosmoselaev pärast süstikuprogrammi lõppu üheksa aasta viis 30. mail ilmaruumi kanderakett Falcon 9. 

Testlennu raames tõi Crew Dragon Hurley ja Behnkeni ISS-ile, kus nad töötasid kaks kuud koos Vene kosmonautide Anatoli Ivanišini ja Ivan Vagneri ning ameerika astronaudi Chris Cassidyga. 

Ettevõtja Elon Muski loodud SpaceX on nüüd esimene erafirma, kes on saatnud astronaudid kosmosesse. Tegemist on viimase testlennuga, mis kandis nime Demo-2, enne kui NASA kiidab Crew Dragoni kapsli heaks regulaarseteks mehitatud missioonideks. 

Märtsis lendas sarnane kosmoselaev ISS-ile mehitamata. 

Alates 2011. aastast on NASA maksnud Venemaale Sojuz-rakettide kasutamise eest oma astronautide kosmosesse viimisel. 

Muu hulgas leppis NASA mais Roskosmosega kokku veel ühe koha ostmises 90,2 miljoni dollari eest oktoobris kosmosejaama suunduvale alusele. Seda seoses võimalike viivitustega järgmise Crew Dragoni lennu osas. 

NASA andmeil on järgmine missioon kavas siiski septembri lõpus. 

USA kosmoseagentuur tasus SpaceX-ile enam kui kolm miljardit dollarit, et ehitada, testida ja juhtida Dragoni kapslit kuuel kosmoselennul.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles