Amazonase metsatulekahjude arv tõusis juulis järsult

Copy
Amazonase metsatulekahju.
Amazonase metsatulekahju. Foto: Reuters/ScanPix

Brasiilias Amazonase vihmametsas lõõmavate põlengute arv kerkis juulis mullu sama kuuga võrreldes 28 protsenti, selgub eile avaldatud andmetest, mis kergitavad hirmu läinud aastal nähtud laastavate suurpõlengute kordumise pärast.

Brasiilia kosmoseagentuur INPE tuvastas juulis Amazonase regioonis 6803 põlengut, võrreldes läinud aasta sama kuu 5318-ga.

Ainuüksi 30. juulil tuvastasid satelliidid Amazonases 1007 põlengut, teatas INPE. Keskkonnaühenduse Greenpeace teatel oli see põlengute mõttes kõige hullem juuli päev alates 2005. aastast.

Läinud aasta üüratud metsapõlengud pälvisid ülemaailmse tähelepanu ja pahameele, avaldades Brasiilia valitsusele survet, et see metsa kaitsmiseks rohkem pingutaks.

Põlengute taga on valdavalt maa ebaseaduslik puhastamine põllumajanduseks, karjakasvatamiseks ja kaevandamiseks.

Aktivistid heidavad parempoolsele president Jair Bolsonarole ette raadamise toetamist üleskutsetega avada vihmamets põllumajandusele ja tööstusele.

Bolsonaro on põlengutega võitlemisse kaasanud sõjaväe, ent keskkonnakaitsjate sõnul ei tegele ta piisavalt probleemi põhjustega.

Amazonase tulehooaeg kestab tavaliselt umbes juunist oktoobrini.

Ekspertide sõnul teeb tänavust olukorda hullemaks asjaolu, et põlengutest tõusev suits võib süvendada regiooni koroonaviiruse kriisi.

Brasiilia jääb koroonaviiruse juhtumite ja surmade poolest maha ainult Ühendriikidest. Riigis on tuvastatud 2,6 miljonit nakatumist, surnud on 92 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles