Roskosmos saadab järgmisel aastal kosmosejaama kaks turisti (1)

Copy
Roskosmose lennujuhtimiskeskus Moskva oblastis Koroljovis.
Roskosmose lennujuhtimiskeskus Moskva oblastis Koroljovis. Foto: TASS / Scanpix

Venemaa riiklik kosmoseagentuur Roskosmos saadab järgmise aasta lõpul Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) kaks turisti, kelle nimed tehakse avalikuks 2021. aasta algul. 

«2021. aastal on Bajkongõri kosmodroomilt kavas ka rahvusvaheliste meeskondade stardid. Nii saadetakse vastavalt kokkuleppele kosmoseturismile spetsialiseerunud ettevõttega Space Adventures ilmaruumi kaks turisti. Start on kavandatud 2021. aasta lõppu,» teatas Roskosmose esindaja.

Ettevõte kinnitas ka plaani saata oktoobris ISS-i järjekordne ekspeditsioon, kuhu kuuluvad Roskosmose kosmonaudid Sergei Rõžikov ja Sergei Kudj-Svertškov ning NASA astronaut Kathleen Rubins. 

Dubleerivas meeskonnas on kosmonaudid Oleg Novitski, Pjotr Dubrov ja astronaut Marc Vande Hei. 

«Praegu on meeskonnad lõpetamas treeninguid kosmonautide ettevalmistuskeskuses Tähelinnas. Eeldatavasti septembri lõpus lendavad nad Bajkongõri,» öeldi Roskosmosest. 

25. juunil teatas agentuur, et kosmoseraketikorporatsioon Energia ja USA firma Space Adventures sõlmisid lepingu kahe turisti toimetamiseks ISS-i 2023. aastal. 

Mullu detsembris selgus, et kosmoselaeva Sojuz MS lend läheb turistidele maksma üle 2,5 miljardi rubla ehk umbes 28,5 miljonit eurot.

2019. aasta novembris teatas Roskosmose juht Dmitri Rogozin, et korporatsioon tellis Energialt kommertslendudeks veel kaks Sojuzi. 

Teatati, et kosmoselaeva «turismivariant» tehakse ümber ühe inimese juhitavaks. 

Roskosmos ja Space Adventure teevad koostööd kosmoseturismi alal alates 2001. aastast, kui orbiidile saadeti esimene kosmoseturist Dennis Tito. Kogu selle aja jooksul on kosmoseturismi programmi raames ilmaruumis käinud seitse inimest, neist Charles Simonyi kaks korda. 

Kosmosevaldkonna ettevõtted on juba alustanud piloteeritava kosmoselaeva Sojuz MS ja kanderaketi Sojuz-2 ehitamist turistide tarbeks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles