Kuldgloobuse korraldajaid süüdistatakse kartellileppes

Copy
Kuldgloobused.
Kuldgloobused. Foto: AP / Scanpix

Mainekaid Kuldgloobuse auhindu määravat eksklusiivset filmiajakirjanike gruppi süüdistati esmaspäeval mitteliikmete saboteerimises, samal ajal kui nad ise naudivad külluslikke hüvesid ja võrreldamatut ligipääsu Hollywoodi staaridele.

Hollywoodi Välisajakirjanike Assotsiatsiooni (HFPA) vastu esitatud konkurentsihagis öeldi, et organisatsioon on Los Angelese meelelahutusajakirjanduse ebaseaduslikult monopoliseerinud ning loonud võimalikele uutele liikmetele sisuliselt ületamatud tõkked.

«HFPA liikmed naudivad terve aasta vältel kaetud kuludega reise filmifestivalidele üle maailma, kus filmistuudiod neid pillavalt kohtlevad ja iga nende iha rahuldavad,» seisis Norra ajakirjaniku Kjersti Flaa esitatud hagis.

«Kvalifitseeritud taotlejad HFPA liikmesusele lükatakse sisuliselt alati tagasi, sest enamik selle 87 liikmest ei ole nõus jagama ega lahjendama tohutuid majanduslikke hüvesid, mida nad liikmetena saavad.»

HFPA on mõjuvõimas tulenevalt selle Kuldgloobuse auhinnagalast, mida nähakse olulise verstapostina teel Oscari võitmisele.

Organisatsiooni liikmesus on aga müsteerium. Ehkki osa selle liikmeid töötab tunnustatud välismeedia väljaannetes, on teised vabakutselised, kes kirjutavad võrdlemisi tundmatute publikatsioonide jaoks.

Hagis tuuakse välja juhtumeid, kus Hollywoodi stuudiod on HFPA liikmeid võõrustanud, sealhulgas läinud aasta Disney pressireisi Singapuri viietärnihotelli.

«Stuudiod loomulikult põlgavad kohustust kulutada üüratuid summasid ja tulla vastu mõne tosina vananeva ajakirjaniku ihadele, kes sageli linastustel norskavad. Arvestades Kuldgloobuste tähtsust, ei näe nad aga teed sellest farsist välja,» öeldi kohtuhagis.

Flaa taotles HFPA liikmesust 2018. aastal ja uuesti ka mullu, kuid mõlemal korral lükati ta taotlus tagasi.

Liikmeks saamiseks peab välisajakirjaniku taotlust toetama kaks HFPA liiget, ent taotluse saab tagasi lükata, kui selle vetostab üks organisatsiooni liige.

Flaa sõnul tõkestavad tema liitumist konkureerivad Skandinaavia ajakirjanikud, hoolimata asjaolust, et ta on organisatsiooni kriteeriumite alusel liitumiseks kvalifitseeritud.

HFPA tõrjus süüdistusi ja süüdistas omakorda Flaad järjepidevas katses HFPA-t rünnata.

«HFPA on keeldunud lunaraha maksmast, öelnud miss Flaale, et liikmesust ei saa omandada hirmutamisega,» teatas ühendus. «Miss Flaa ja tema advokaat paluvad nüüd kohtul käskida ta organisatsiooni sisse lasta ja talle maksta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles