Hiina keelas oma kalalaevastikul kalastamise Galápagose vetes

Copy
Isabela saar Galápagose saarestikus. Foto on illustratiivne.
Isabela saar Galápagose saarestikus. Foto on illustratiivne. Foto: Juan Carlos Munoz/1 / Scanpix

Hiina keelas oma alustel septembrist novembrini kalastamise Galápagose vetes, teatas Hiina välisministeeriumi ametnik neljapäeval, pärast seda kui Ecuador väljendas muret piirkonnas viibiva suure laevastiku osas.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin teatas korralisel pressikonverentsil, et Hiina ja Ecuador on sellel teemal «hoidnud kahepoolsete kanalite kaudu sõbralikku suhtlust».

Kuid Hiina otsustas kehtestada merekaitsepiirkonnast läänes asuvates ookeanivetes  umbes 133 000 ruutkilomeetri suurusel alal kolmekuulise kalastuskeelu. Wangi sõnul «hindavad seda nii Ecuador kui teised asjassepuutuvad riigid».

Galápagose saarestik asub Ecuadorist 1000 kilomeetrit läänes ning on äärmiselt õrn ökosüsteem, kus on kogu planeedi suurim arv erinevaid loomaliike.

1979. aastal sai saarestikust esimene UNESCO maailmapärandi nimekirjas olev kaitsealune koht.

Saarestik on tuntud oma unikaalse floora ja fauna poolest ning inspireeris Charles Darwinit aastal 1859 kirjutama oma evolutsiooniuurimust «Liikide tekkimine».

Mõningaid Galápagosel elavaid kilpkonnade, iguaanide, lindude ja kalade liike ei leidu kusagil mujal maailmas.

Ecuador väljendas juuli lõpul muret 260 peamiselt Hiina kalalaeva osas ning utsitas neid kaitsealusest merepiirkonnast eemale hoidma.

Fotosid suurest traalerite laevastikust on internetis laialdaselt jagatud.

Wang teatas neljapäeval, et Hiina «peab väga oluliseks merekeskkonna ja varude kaitset» ning nõuab jätkuvalt süvavetes kalastavatelt ettevõtetelt seadustest ja määrustest kinnipidamist.

Aastal 2007 tabati piirkonnas Hiina laev, mille pardal 300 tonni kala, peamiselt haisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles