Beiruti plahvatusega seoses peeti kinni 16 sadamatöötajat

Copy
Beiruti plahvatus.
Beiruti plahvatus. Foto: KARIM SOKHN/via REUTERS

Liibanoni võimud pidasid neljapäeval kinni 16 Beiruti sadama töötajat seoses ohvriterohke plahvatusega, mis tekitas suures osas linnast ulatuslikke purustusi.

Liibanoni võimud teatasid juurdluse alustamisest seoses teisipäevase plahvatusega, mis nende sõnul vallandus, kui tulekahju süütas 2750 tonni ammooniumnitraati, mis oli ladustatud Beiruti sadamasse.

Liibanoni välisminister ütles Prantsuse raadiole neljapäeval, et juurdluskomiteele anti neli päeva aega teha kindlaks, kes on vastutavad plahvatuse eest, mis nõudis enam kui 130 inimelu ning vigastas üle 5000 inimese.

Seoses plahvatusega kutsuti küsitlusele sõjaväeprokuröri juurde üle 18 Beiruti sadama töötaja, kellest 16 jäeti vahi alla, ütles sõjaväeprokurör Fadi Akiki.

Kinnipeetute seas on sadama- ja tolliametnikud, aga ka hooldustöötajad ja nende ülemused, ütles Akiki.

Üks nimetuks jääda soovinud ametnik kinnitas AFP-le, et keskpank oli teinud korralduse külmutada seitsme sadama- ja tolliametniku varad, sealhulgas Liibanoni tolliameti peadirektori Badri Daheri omad.

Pangaallikas kinnitas AFP-le, et riigi kõik kommertspangad said korralduse, millega antakse võimudele andmed kontode kohta, mis puudutavad küsimuse all olevaid isikuid.

Paljud liibanonlased on raevus seoses plahvatusega, milles nähakse küünilist ja šokeerivat peegeldust riigis vohavast korruptsioonist kõige kõrgematel tasanditel.

Üks peamisi küsimusi on, kuidas sai sedavõrd suur kogus äärmiselt plahvatusohtlikku materjali olla ladustatud ebaturvaliselt aastateks.

Prantsuse president Emmanuel Macron, kes külastas Liibanoni neljapäeval, kutsus alustama rahvusvahelist sõltumatut juurdlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles