Ilmaennustajad prognoosivad Atlandi ookeanile tormilist orkaanihooaega

Copy
Satelliidipilt 4. augustist näitab troopilist tormi Isaias, kui see liikus üle USA kirdeosa.
Satelliidipilt 4. augustist näitab troopilist tormi Isaias, kui see liikus üle USA kirdeosa. Foto: Reuters / Scanpix

Selle aasta Atlandi ookeani orkaanihooaeg võib tulla seni registreerituist üks tihedaim, milles võib oodata kuni 25 nimega tormi teket, ütlesid ilmaennustajad neljapäeval.

Atmosfääriliste ja ookeaniga seotud tingimuste tõttu on sel aastal oodata tavapärasest rohkem, tugevamaid ja kauem kestvamaid torme, ütles hooajaliste orkaaniennustuste üks peamisi eksperte Gerry Bell Riikliku Okeanograafia ja Atmosfäärilise Ameti Kliimaprognoosi Keskusest (NOAA-CPC).

Ennustuste kohaselt tuleb sel hooajal 19 kuni 25 nimega tormi, neist seitse kuni 11 saavutavad orkaani jõu.

Omakorda neist orkaanidest kolm kuni kuus paisuvad võimsateks orkaanideks, mille tuulekiirus on 50 meetrit sekundis ja enam.

NOAA ajakohastas mais tehtud prognoosi, mille kohaselt ootab ees 13-19 tormi, millest kuni 10 paisuvad orkaaniks.

NOAA kohaselt on tegemist ühe aktiivseima hooaja ennustusega, mida nad on teinud oma 22-aastase ajaloo kestel.

Ennustusse on arvestatud juba üheksa tormi, millest kaks tõusid orkaaniks, mis on juba sel hooajal oma näo ära näidanud. Viimastel nädalatel on USA lõunaosa ja Kariibi mere saarte elanikke tabanud looduse stiihia.

Tavapäraselt on selleks ajaks esinenud vaid kaks nimega tormi ja üheksas ei saabu enne oktoobrit. Keskmine tormihooaeg sisaldab endas 12 nimega tormi.

Torm Isaias, mis oli seni üheksas torm ja kõikus tormi ja orkaani jõu vahepeal, nüpeldas äsja Kariibi mere saari ja USA idarannikut, jättes enda teel maha purustusi ning nõudes viis inimelu.

Juuli lõpus, vaid mõni päev enne Isaiast, moodustus Mehhiko lahel esimese kategooria orkaan Hanna, mis jõudis ka USA Texase osariiki, kuid ei tekitanud märkimisväärseid purustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles