Trump allkirjastas TikToki emafirmaga seotud määruse

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas neljapäeval määruse, millega keelustab tehingud sotsiaalmeediaplatvormi TikTok Hiina emafirmaga.

«Ühendriigid peavad astuma jõulisi samme TikToki omanike vastu, et kaitsta meie rahvuslikku julgeolekut,» seisis määruses.

Dokument jõustub 45 päeva pärast allkirjastamist.

USA senat toetas neljapäevasel hääletusel seaduseelnõu, mis keelab riigitöötajail laadida oma telefoni populaarset Hiina videorakendust TikTok. 

Vabariiklaste kontrolli all oleva senati heakskiidu saanud dokument läheb nüüd arutusele demokraatide enamusega esindajatekotta. 

«TikTok on tohutu julgeolekurisk ja sel ei ole kohta valitsuse seadmetes,» lausus eelnõu algatanud vabariiklane Josh Hawley. 

Hiinaga erinevates küsimustes, sealhulgas kaubanduse ja pandeemia osas vägikaigast vedav Trump on seadnud septembri keskpaiga tähtajaks, mil TikToki peab omandama USA ettevõte või keelatakse see Ühendriikides. 

Hiina süüdistas seepeale teisipäeval Ühendriike «otseses kiusamises».

Kahe maailma suurima majanduse vahel käärib mitu diplomaatilist tüli. Neist hiljutisim puudutab Trumpi otsust anda TikTokile kuus nädalat oma USA äri mahamüümiseks, seejuures ütles ta ka, et osa müügisummast läheks USA riigikassasse.

«See läheb vastu turumajanduse põhimõtetele ja WTO avatuse, läbipaistvuse ja mittediskrimineerimise põhimõtetele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin.

Ühendriikide ametivõimud uurivad TikToki riikliku julgeoleku kaalutlustel, kuivõrd rakendus kogub suures koguses kasutajate isikuandmeid ning on õiguslikult kohustatud neid jagama Pekingiga, juhul kui viimane seda nõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles