Türkmenistani president kirjutas raamatu vaimsusest

Copy
Gurbangulõ Berdõmuhhamedov koeraga hobuse seljas. Pilt on illustratiivne.
Gurbangulõ Berdõmuhhamedov koeraga hobuse seljas. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

Türkmenistani liider Gurbangulõ Berdõmuhammedov on kirjutanud raamatu rahva vaimsetest väärtustest, peegeldades oma ekstsentrilist eelkäijat, kes tegi oma sarnase teose kohustuslikuks lugemiseks, vahendas eile riigimeedia.

Berdõmuhammedov, kes lisaks presidendiametile on ka viljakas kirjamees, esines riigitelevisioonis, lehitsedes värskelt trükitud raamatut pealkirjaga «Türkmeeni spirituaalne maailm».

Riigimeedia vahendas, et Berdõmuhammedov räägib oma raamatus «rahva tarkadest pärimustest ja nende väärikast jätkamisest moodsal ajajärgul».

Tavaliselt ülikondi või spordirõivaid kandev autokraat luges oma raamatut televisioonis ette rahvariietes.

Teose ametlik esitlemine leiab tõenäoliselt aset reedesel valitsuse istungil.

Türkmenistani esimene president Saparmurat Nijazov, kes suri 2006. aastal, kirjutas sarnase raamatu pealkirjaga «Ruhnama», tuntud ka kui «Hingeraamat», millest sai keskne osa tema isikukultuses.

Nijazov nimetas raamatu järgi ümber septembrikuu ning selle tundmine oli kohustuslik sõidueksami läbimiseks.

Raamatule püstitati pealinna Aşgabati isegi hiiglaslik mehaaniline, raamatukujuline mälestusmärk, mis käib lahti ja mängib ette lõike teosest.

Teos on autori surma järel aga populaarsust kaotanud. Näiteks ei müüda seda enam isegi riiklikes raamatupoodides, ehkki kasutatud kujul saab seda endiselt osta.

Pole selge, kas sarnast rolli hakkab ühiskonnas mängima Berdõmuhammedovi vastne üllitis. Presidendile omistatud raamatute seas on muu hulgas kirjutised hobustest, teest ja ravimtaimedest.

Berdõmuhammedov hakkas võimule tulles Nijazovi isikukultust lammutama. Tähelepanuväärseim muutus on ehk kalendrikuudele nende vanade nimede tagasi andmine.

Endise liidri kullast kuju on endiselt Aşgabatis olemas, ent see liigutati kesklinnast äärelinna ning neil päevil ei pöörle see enam koos päikesega.

Viis aastat tagasi püstitati aga kuldne skulptuur Berdõmuhammedovist hobuse seljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles