Brasiilia Amazonase vihmametsi hävitati juulis 1600 ruutkilomeetrit

Copy
Põlengujärgne Amazonas.
Põlengujärgne Amazonas. Foto: BRUNO KELLY/REUTERS

Juulis hävitati enam kui 1600 ruutkilomeetrit Brasiilia Amazonase vihmametsadest, selgus reedel avaldatud andmetest.

See on rohkem kui juunis, mil hävitati tuhat ruutkilomeetrit metsa, kuid vähem kui mullu juulis, mil metsatustumine ulatus 2250 ruutkilomeetrini.

Samas on sel aastal (1. jaanuarist 31. juulini) maailma suurimas troopilises vihmametsas hävitatud kokku 4730 ruutkilomeetrit, mida on rohkem kui mullu samal perioodil 4700 ruutkilomeetrit metsa, teatas riiklik kosmoseinstituut. 

Metsatustumise statistikas on võrdlusaastaks periood augustist kuni järgmise aasta juulini. 2019. aasta augustist 2020. aasta juuli lõpuni hävitati Amazonases kokku 9200 ruutkilomeetrit metsa, mida on märkimisväärselt rohkem kui 6800 ruutkilomeetrit eelneva 12 kuu jooksul, kirjutas AFP. 

Brasiilia Riikliku Amazonase Nõukogu asepresident Hamilton Mourão hinnangul näitavad andmed, et valitsuse sammud on "saavutanud trendi ümberpööramise". 

Keskkonnakaitsjate sõnul on metsatustumise vastu võitlemisel liiga vara hõiskama hakata. 

«Me ei saa rõõmustada, et me ei ületanud 2019. aasta rekordit. See on positiivne, kuid on tähtis aru saada, et 1600 ruutkilomeetrit on palju,» ütles Ane Alencar, Amazonase Keskkonnauuringute Instituudi teadusdirektor.

«Metsaraie jätkub samal tasemel ja põlemiseks on palju süttivat materjali,» lisas ta. 

«Tulekahjud puhkevad tavaliselt juunis, saavad hoogu augustis ja saavutavad haripunkti septembris.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles