FOTOD ⟩ Habarovskis avaldasid kümned tuhanded taas Kremli vastu meelt

Copy
Valitsusevastane meeleavaldus Habarovskis.
Valitsusevastane meeleavaldus Habarovskis. Foto: AP / Scanpix

Venemaal Habarovskis avaldasid kümned tuhanded inimesed täna viiendat järjestikust nädalavahetust meelt Kremli vastu, seoses populaarse kraikuberneri vahistamisega.

Meeleavaldustest umbes 600 000 elanikuga linnas Hiina piiri lähistel on saanud suur väljakutse Kremlile ning need põhjustavad peavalu president Vladimir Putinile, ütlevad vaatlejad.

Protest sai alguse pärast Habarovski populaarse kraikuberneri Sergei Furgali ootamatut vahistamist tapmissüüdistuste alusel. Nüüdseks on protest aga laienenud ja võtnud konkreetsemalt Kremli-vastase tooni.

Demonstrandid nõuavad kas Furgali vabastamist või tema üle kohtu mõistmist Habarovskis, mitte Moskvas.

Putin vabastas Furgali vahistamise järel «usalduse kaotuse» tõttu ametist ning määras tema asemele uue kuberneri, kellel piirkonnaga varasemad sidemed puudusid.

«Me valisime ta ausalt. Me armastame teda,» ütles 38-aastane Elena Oglõi Furgali kohta. Tema sõnul peaks Kreml kas meeleavaldajate nõudmised rahuldama või olema silmitsi pikaajalise opositsiooniliikumisega.

«Ma arvan, et see kas peatub, kui president meile oma vastuse annab, või see ei peatu üldse,» ütles ta.

Furgali toetajate sõnul on talle esitatud süüdistused poliitiliselt ajendatud kättemaks valimisvõidu eest 2018. aasta kohalikel valimistel, kus ta alistas kindlalt Putini Ühtse Venemaa kandidaati.

Ettevõtja Jevgeni Savinov ütles, et meeleavaldused võivad levida üle riigi, sest venemaalastel on «korruptsioonist, valedest ja propagandast kõrini».

«See ainult kasvab ja levib üle Venemaa,» ütles 37-aastane Savinov. «Ametivõimud mängivad ohtlikku mängu.»

Habarovski toetuseks on tänavatele tuldud ka teistes Venemaa linnades, ehkki need kogunemised on olnud väiksemad.

Mitmed Moskvast tegutsevad aktivistid on kutsunud venemaalasi tulema tänavatele 15. augustil.

Analüütikute sõnul on viha Kremli vastu kütnud koroonaviiruse pandeemia ja sissetulekute langus, ent siiski pole kindel, kui valmis ollakse üleriigiliseks protestiks.

Habarovski kohalike võimude teatel tuli täna meeleavaldusele vaid 2800 inimest, ent pealtnägijate ja osalejate sõnul oli neid kümneid tuhandeid. Kohalik aktivist Aleksei Vorsin ütles, et demonstrante oli vähemalt 50 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles