FOTOD ⟩ Beirutis puhkesid kokkupõrked meeleavaldajate ja politsei vahel (1)

Copy
Liibanoni lipuga meeleavaldaja Beirutis.
Liibanoni lipuga meeleavaldaja Beirutis. Foto: STR/AFP/Scanpix

Liibanoni pealinnas Beirutis puhkesid täna kokkupõrked julgeolekujõudude ja tuhandete inimeste vahel, kes olid tulnud tänavatele väljendamaks viha poliitilise eliidi vastu, keda rahvas süüdistab suure osa linnast purustanud hiiglaslikus sadamaplahvatuses.

Meeleavaldajad, kellest osa kandsid endaga poomisnööre, nõudsid kättemaksu, samal ajal kui julgeolekujõud üritasid takistada nende lähenemist parlamendile, ütles AFP korrespondent.

Politsei kasutas meeleavalduse äärealadel kive pilduvate demonstrantide tõrjumiseks pisargaasi. Valdavalt oli meeleavaldus siiski rahulik, hoolimata kõrgetest pingetest, mis alates teisipäevasest plahvatusest linnas valitsenud on.

Kive loopisid väiksed grupid noori mehi, kes üritasid tungida läbi politsei püstitatud tõketest, et liikuda parlamendihoone poole. Hiljem süütasid meeleavaldajad teed tõkestava veoki.

Sotsiaalmeedias oli meeleavaldajate peamine teemaviide «Pooge nad üles» ning osa protestijaid panid linna peaväljakul püsti sümboolseid võllapuid.

Tervishoiuministeeriumi teatel hukkus sadamaplahvatuses vähemalt 158 inimest. Vigastada sai 6000 ja vähemalt 21 on veel kadunud.

Plahvatuse põhjustas sadamas ladustatud mitu tuhat tonni ammooniumnitraati, mis konfiskeeriti aastaid tagasi ühelt laevalt.

Riigi poliitilist eliiti süüdistatakse korruptsioonis, ebapädevuses ja haldussuutmatuses, mis meeleavaldajate sõnul tragöödia võimalikuks tegi.

Liibanoni räsib ka aastakümnete hullim majandus- ja rahanduskriis, mis on jätnud vaesusesse pea poole riigi rahvastikust.

Opositsiooniline erakond Kataeb teatas täna, et selle kolmeliikmeline parlamendi fraktsioon astus protestiks Beiruti plahvatuse vastu tagasi. Eelnevalt olid protestiks tagasi astnud veel kaks seadusandjat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles