Valgevene opositsiooni presidendikandidaadi kampaaniajuht peeti kinni

Copy
Valgevene julgeolekutöötajad
Valgevene julgeolekutöötajad Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix

Valgevene opositsiooni peamise presidendikandidaadi Svetlana Tsihhanovskaja valimiskampaania juht Maria Moroz peeti laupäeval valimiste eel taas kinni, teatas tema büroo.

«Teda ilmselt ei lasta vabaks enne esmaspäeva,» ütles Tshihhanovskaja pressiesindaja Anna Krasulina ja lisas, et pole veel selge, mis alustel ta kinni võeti.

Siseministeeriumi ametnikud pidasid Morozi kinni ka neljapäeval, pärast Leedu saatkonna külastamist. Hiljem teatas ministeerium, et Moroz kutsuti kõigest vestlusele ja lasti hiljem vabaks.

Valgevenes on pühapäeval presidendivalimised, kus Tsihhanovskajat peetakse üle aastate suurimaks väljakutseks riigi kauaaegsele autokraadile Aleksandr Lukašenkole. Viimase valimisvõidus siiski suurt kahtlust pole.

Lukašenko alustas valimiste eel opositsioonikandidaatide jõulist kõrvaldamist ning Tsihhanovskaja süüdistab presidenti valimistulemuste võltsimises.

Teisipäeval alanud eelhääletusel on valijate osavõtt olnud juba üle 32 protsendi.

Tsihhanovskaja valimisüritustele üle riigi on kogunenud suured rahvamassid. Oma kandidatuuri esitas ta pärast seda, kui võimud vangistasid tema abikaasa, kellel valimistel kandideerimine keelati.

Lukašenko vangistas valimistel eel kaks oma peamist rivaali ning kolmas põgenes vahistamist peljates Moskvasse.

Riigipea on süüdistanud Moskvat ja lääneriike katses valimistesse sekkuda ning läinud nädalal pidasid tema julgeolekujõud kinni üle 30 Vene kodaniku, kes võimude väitel sepitsesid vägivaldseid rahutusi.

Läinud nädalal peeti kinni ka tuntud poliitikaanalüütik Vitali Škljarov, kes on töötanud USA-s Barack Obama ja Bernie Sandersi valimiskampaaniates.

Tema advokaat ütles laupäeval, et Škljarovit süüdistatakse massirahutuste korraldamise aitamises. Süüdimõistmisel on ta silmitsi kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles