Valgevenelased hääletavad presidendivalimistel (1)

Copy
Sõdurid hääletamas Valgevene presidendivalimistel.
Sõdurid hääletamas Valgevene presidendivalimistel. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevenelased hääletavad täna presidendivalimistel, kus riigipea Aljaksandr Lukašenka kandideerib kuuendaks ametiajaks, kuid talle on tekkinud tugev vastane – opositsioonikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja.

37-aastasest endisest õpetajast Tsihhanovskajast sai ootamatult presidendikandidaat, kuna tema blogijast abikaasa Sjarhei Tsihhanovski pandi vangi ega saanud end kandidaadiks registreerida. 

Ta on tõusnud Lukašenka tugevaimaks vastaseks, kelle kampaaniaüritused on toonud kokku kümneid tuhandeid poolehoidjaid.

Pühapäeval häält andes nõudis Tsihhanovskaja ausaid valimisi.

"Ma tahaksin tõesti ausaid valimisi, sest kui võimudel pole midagi karta, kui rahvas on tõepoolest Aleksander Grigorjevitši (Lukašenko) poolt, siis me nõustume sellega," lausus ta. 

Noore naiskandidaadi esiletõus on andnud tõuke protestiliikumisele, milles osalejad loodavad, et 9,5 miljoni elanikuga riigis, mida viimased 26 aastat on juhtinud nüüdseks 65-aastane Lukašenka, tulevad viimaks ometi muutused.

Poliitikavaatlejate sõnul ei ole kuuendaks ametiajaks kandideeriva Lukašenka võidus kahtlust, selle tõenäosust suurendab rahvusvaheliste vaatlejate puudumine.

Lukašenka on selgelt välja öelnud, et ei kõhkle surumast maha vastaste katset valimistulemusi vaidlustada.

«Kui te provotseerite, vastame samaga,» ütles president valimisjaoskonnas häält andes. «Kas te tahate üritada valitsust kukutada, midagi lõhkuda, haavata, solvata, ja ootate, et mina või keegi teine teie ette põlvili laskub ning suudleb maad, millel te kõnnite? Seda ei juhtu.»

«Enam ei ole hirmu. Valgevenelased ei vaiki enam, vaid protestivad valjusti,» ütles 24-aastane Tatjana Protasevitš pühapäeval ühes Minski valimisjaoskonnas.

Keskvalimiskomisjoni teatel on mitu päeva kestnud eelvalimistel antud üle 41 protsendi häältest. 

Minski valimisjaoskonnas viibiva AFP ajakirjaniku sõnul hakkasid koroonamaskides valijad kohale jõudma juba varahommikul, paljudel oli näha valget käepaela Tsihhanovskaja toetuse märgiks.

Pärast meeleavaldajate kinnipidamist laupäeva õhtul on kõikjal näha miilitsaid. 

Valgevene peaprokurör Aleksander Konjuk manitses valijaid mõistlikkusele ja soovitas neil sanktsioneerimata protestidest mitte osa võtta, vahendas uudisteagentuur Belta.

Tsihhanovskaja on öelnud, et ei kutsu oma toetajaid pärast valimisi protestima. Samas on ta kutsunud korrakaitsjaid «kuritegelikke käske» mitte täitma ja valimisametnikke hääletussedeleid ausalt lugema.

Tsihhanovskaja ärgitas valimiste eel peetud kõnes oma poolehoidjaid andma endast kõik, et valgevenelased võiksid «ärgata uues riigis».

«Kui te näete, et me oleme võitnud, tähistage meie võitu!» kutsus ta üles.

Lukašenka hoiatas valimiste eel, et teisitimõtlemist ei sallita ning tema ei loobu oma armsast Valgevenest.

«Me ei anna riiki teile,» hoiatas ta vastaseid.

Lukašenka lasi valimiste eel vangi panna kaks oma peamist rivaali ning kolmas põgenes vahistamist peljates Moskvasse.

Tsihhanovskaja valimiskampaania juht Maria Moroz peeti laupäeval sanktsioneerimata meeleavaldusel osalemise eest kinni ja jääb vahi alla ilmselt esmaspäevani, teatas tema büroo.

Esmaspäeva hommikul peeti kinni veel kaheksa kampaaniameeskonna liiget, ütles pressiesindaja Anna Krassulina.

Tsihhanovskaja ise lahkus laupäeval julgeolekukaalutlustel oma Minskis asuvast korterist, et viibida valimismeeskonna keskel, teatas tema pressiteenistus. 

​Vahistamise kartuses on riigist lahkunud tema lähedane liitlane Veronika Tsapkala.

Lukašenka on süüdistanud Moskvat ja lääneriike katses valimistesse sekkuda ning läinud nädalal pidasid tema julgeolekujõud kinni 33 Vene kodanikku, kes võimude väitel sepitsesid vägivaldseid rahutusi.

Valgevenes ei ole peetud vabadeks ja ausateks hinnatud valimisi alates 1995. aastast ja seekord ei ole Minsk esimest korda pärast 2001. aastat ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejaid kutsunud.

Siiski loodavad paljud valgevenelased, et valimised toovad muutuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles